Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу Илко Семерджиев - заместник министър-председател и министър на здравеопазването в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Семерджиев е обвинен за това, че на 24 март 2017 година е заплашвал изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) към Министерство на здравеопазването.
В качеството си на служебен министър на здравеопазването Семерджиев е заплашвал директора на ИАЛ да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно - да назначи конкретно лице за заместник-изпълнителен директор на агенцията по лекарствата.

Заплахите на Илко Семерджиев са били мотивирани от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси, съобщава прокуратурата.

Семерджиев се подразнил от този отказ и се възползвал от властовата си позиция по отношение на Изпълнителния директор на ИАЛ, заплашвайки го с уволнение, ако не промени решението си.

Ако съдът признае Семерджиев за виновен, той може да получи наказание затвор за срок до 6 години.

Мярка за неотклонение на Илко Семерджиев остава "подписка".

Припомняме, Илко Семерджиев бе привлечен като обвиняем от специализирано звено "Антикорупция" в началото на април миналата година. Обвинението срещу министъра на здравеопазването е в престъпление против реда на управлението.

Още тогава Семерджиев обяви, че обвинението срещу него е, защото е "бръкнал в гнездо на оси". Той обяви и че има редица нарушения в Изпълнителната агенция по лекарствата

Предложеният пък за заместник-директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Боян Доганов заяви, че не е обект на конфликт на интереси.

Малко след като обаче правителството на Бойко Борисов - 3 встъпи в длъжност, със заповед на тогавашния министър на здравеопазването Николай Петров уволнената от Семерджиев  Златица Петрова пое отново Изпълнителна агенция Медицински одит.

Припомняме, че Илко Семерджиев за първи път е министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, когато сам подава оставка. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов (февруари 1997 година до 8 март 1999 г.).
На 8 март 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На 21 декември 1999 г. с промените в правителството на Иван Костов е избран за министър на здравеопазването, какъвто остава до края на мандата.
Илко Семерджиев стана отново известен с отрите си критики към политиката на министър Петър Москов от правителството на Бойко Борисов 2.