Нулево съдействие от страна на компетентните служни за сигурност - МВР, Главна дирекция "Национална полиция", ДАНС и разузнаването - вътрешно и външно по отношение на заплахите срещу редица публични лица от последните седмици. За това се оплака на брифинг ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

За всички подобни случаи, за които публични личности сигнализират през медиите, макар и да не са подали официално сигнал, прокуратурата се самосезирала моментално. Още в деня на образуване на прокурорските преписки наблюдаващите прокурори са направили опит да се свържат с вътрешния министър Бойко Рашков, общинския съветник Борис Бонев, журналиста Атанас Чобанов и депутата Христо Петров, но неуспешно.

Призовкар търсил Ицо Хазарта в НС

Призовкар търсил Ицо Хазарта в НС

Няма да участвам в тяхната игра, заявява депутатът

"С оглед на запазването на сигурността на лицата наблюдаващите прокурори са отправили запитване до службите за сигурност разполагат ли с данни за заплахи срещу въпросните лица, както и ако разполагат, то какви действия са предприети за тяхната защита. И ако този отговор отново е положителен - защо не са уведомили прокуратурата. За огромно съжаление подобен отговор в прокуратурата не е получен, въпреки че се касае за изнесени данни за престъпления, които застрашават живота и здравето на български граждани", каза Зартова.

Единствено радиотишината по оста служби-прокуратура прекъснали от ДАНС, които съобщили, че не са получавали данни за заплахи срещу Атанас Чобанов.

Призовкар търсил Ицо Хазарта в НС

Призовкар търсил Ицо Хазарта в НС

Няма да участвам в тяхната игра, заявява депутатът

"Недопустимо е прокуратурата да не бъде уведомена, ако такива данни са налице, тъй като по този начин се възпрепятства реализиране на реална наказателна отговорност срещу виновните лица. Логичният въпрос тук е - трябва ли нещо да се случи, за да изпълнят тези институции законовите си задължения", попита реторично началникът на Софийска районна прокуратура.

И съобщи още - в сряда следобед в прокуратурата са извикани на среща началниците на службите за сигурност. Дали те ще се явят обаче - не е известно.

Прокуратурата отговаря на интервю на Рашков с 4 члена от три закона

Прокуратурата отговаря на интервю на Рашков с 4 члена от три закона

Позиция на СГП, която публикуваме по-долу без редакция