Над 50 представители на пет синдикални организации на служителите на МВР както и близки, приятели и роднини на петимата полицаи, осъдени на 7 г. затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората, починал при задържане на 10 ноември 2005 г., се събраха на столичния площад "Света Неделя" да изразят недоволството си от решението на съда и да поискат тяхното освобождаване.

Сред петте синдикални организации на вътрешното ведомство, които присъстваха на митинга, са Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Синдикат на служителите в МВР (ССМВР), Синдикален Алианс "Сигурност" в МВР (САСМВР), Национален полицейски синдикат (НПС) и Националният синдикат на гражданската администрация в МВР (НСГА).

Цацаров иска да изведе от затвора петимата полицаи, осъдени за смъртта на Чората

Цацаров иска да изведе от затвора петимата полицаи, осъдени за смъртта на Чората

Внесъл е документи във ВКС за възобновяване на делото

Всички синдикални организации на силовото ведомство, както и подкрепилите ги близки, приятели и роднини на петимата полицаи, настояват за справедливост за "полицаите, които не са убийци", преразглеждане на решението на съда и свобода за осъдените служители на МВР.

На митинга бяха издигнати и плакати в защита на осъдените служители на МВР, сред които "Свобода за петимата полицаи", "Българските полицаи не са убийци" и "За възобновяване на делото".

По време на митинга председателят на СФСМВР Валентин Попов обясни, че синдикалните организации и гражданите не могат да приемат за доказано, че петима служители на МВР са отишли да си свършат работа, с цел отнемане на човешки живот.

Благоевград излиза на протест в защита на осъдените заради Чората полицаи

Благоевград излиза на протест в защита на осъдените заради Чората полицаи

Хиляди се обединиха под мотото "Полицаите не са убийци"

Дългът и честта на служителите на МВР са, че вярват, че в България има правосъдие, посочи шефът на СФСМВР. Той припомни, че през последните дни главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане за преразглеждане на присъдата, с което се надява, че съдът ще уважи това искане.

"В съдебната система има хора, които мислят като нас. Надяваме се, че съдът ще приеме за основателно искането на главния прокурор и да преразгледа наложената присъда", каза още Попов.

Той категорично заяви, че ако някога е смятал, че има такива произволно подбрани полицаи, които произволно да тръгнат да убиват, щял да напусне МВР.

Полицаите, осъдени за смъртта на Чората, настояват на невинността си

Полицаите, осъдени за смъртта на Чората, настояват на невинността си

Писали са писмо до всички институции, в което заявяват, че са осъдени несправедливо

От своя страна заместник-председателят на СФСМВР Илия Хрисимов коментира за News.bg, че се надява да се преразгледа решението на съда, тъй като наложената присъда на пет човека, по равно разпределена, не може да се приеме. Той посочи, че трябва да се види какво точно се е случило, макар че съдебните експертизи показали, че Чората не е починал от задържането от служителите на МВР.

Хрисимов е оптимист за преразглеждането решението на съда и вярва, че България е правова държава. "Ако не вярвах, че е правова държава, нямаше да бъда тук", подчерта той.

Петият осъден полицай за смъртта на Чората пристигна от чужбина, за да се предаде

Петият осъден полицай за смъртта на Чората пристигна от чужбина, за да се предаде

Никой не го потърсил, той сам разбрал от медиите за присъдата