Проверяват говорил ли е председателят на партия ДОСТ Лютви Местан по GSM при катастрофата, в която загина 6-месечно бебе, пише "24 часа". Семейството оспорва експертизата, според която бащата е управлявал колата с 32 км над разрешеното.

"Ще оспорим заключения на вещите лица в частта за скоростта и за това къде е станал сблъсъкът", заяви Николай Димитров, адвокат на семейството.

Според адвоката на семейството Николай Димитров обвиненията срещу бащата не са доказани. По думите му вещите лица, изготвяли експертизите, са обосновали вината само въз основа на вероятности и хипотези.

"Единственото сигурно е, че другият обвиняем не е спрял на знак "Стоп". Това ще бъде доказано по механизма на удара", категоричен е юристът. Той допълни, че има проверка за това дали по време на катастрофата Местан е говорил по телефона.

"Проверката се извършва по наш сигнал и не мога да я коментирам", поясни Димитров.

Разследването на катастрофата с Местан приключи, делото е в прокуратурата и предстои да бъде решено, обяви зам.-окръжният прокурор на Кърджали Димитрина Делчева.

Разследването продължи година и два месеца. Очаква се до месец наблюдаващият прокурор да изготви обвинителния акт и да го внесе в окръжния съд. Местан ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа. Срещу бащата на бебето също има повдигнато обвинение, защото вещите лица установиха, че е карал с 32 км над разрешената скорост за участъка.

Приключи разследването на катастрофата с Лютви Местан

Приключи разследването на катастрофата с Лютви Местан

До месец подготвят обвинителния акт

Претенциите за обезщетение на семейството вече са предявени пред застрахователите и по време на наказателното производство в съда няма да има граждански искове, но конкретни суми не се споменават. Според адвоката претенциите ще бъдат покрити от "Гражданска отговорност" и застрахователите нямало да си търсят парите от Местан. За да се случи това, трябвало да са налице законови основания - водачът да е употребил алкохол, да е напуснал мястото на произшествието или автомобилът да е бил неизправен.

Припомняме, лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан бе обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

На 25 април 2019 г. стана ясно, че Местан е платил паричната си гаранция от 10 000 лв. Тя му беше наложена от Окръжната прокуратура в Кърджали заради причинената катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.

Ден по-рано беше отменена и забраната той да не напуска страната.

След като бе освободен от гаранция и се появи обществено недоволство от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция, след като събра необходимите доказателства за състоянието му.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Първоначално книжката му бе отнета, но след това му я върнаха.