Софийският градски съд (СГС) не уважи жалбата на обвиняемата Десислава Николова срещу взетата спрямо нея мярка за неотклонение "парична гаранция" от 100 000 лв., научи News.bg.

Николова е обвинена в съпричастност при причиняване на смърт при катастрофа, тъй като е управител на търговско дружество, собственик на автовобила Audi Q7. Малко по-рано адвокатът й съобщи обаче, че талонът на колата е бил у нея, а не у сина й.

В жалбата си Николова, майка на Кристиан Николов, шофьорът убил журналиста Милен Цветков при катастрофа, иска гаранцията й да бъде намалена, защото размерът не бил съобразен със здравословното и имущественото й състояние, възрастта, професията. Другият й мотив е, че сама се грижи за трите си деца, племенниците и родителите си.

Според съда жалбата не е основателна и при решението гаранцията е съобразена с всички законови изисквания. Съдът приема, че размерът на гаранцията е в съответствие с високата степен на обществена опасност на деянието, в което е обвинена Николова.

Майката на Кристиан Николов не знаела, че синът ѝ употребява наркотици

Майката на Кристиан Николов не знаела, че синът ѝ употребява наркотици

Талонът на колата е бил у нея, разкри адвокатът й

По делото не са налице данни за влошеното й здравословно състояние, а в обжалването не се посочват доказателства за това. При задържането си за 24 часа Николова е отказала да й бъде извършен медицински преглед.

Нито пред полицията, нито в жалбата си пред съда, Десислава Николова сочи материалното и имущественото си състояние, като е заявила, че ще приведе доказателства за това на по-късен етап. Едновременно с това обаче по делото има справки, според които фирмата й е била със значителни финансови приходи до 2018 година, за когато са последните данни.

Съдът не приема за основателен и довода, че Николова трябва да се грижи за трите си деца, тъй като те са пълнолетни и тя не им дължи издръжка. По делото няма данни, който да подкрепят и твърденията й, че тя плаща частните училища и детски градини на четиримата си племенници, както й че се грижи за родителите си.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Мамините синчета - нещастни и безпомощни в обществото според психолог

Мамините синчета - нещастни и безпомощни в обществото според психолог

При тях е нужна намеса на психолог

Припомняме, на 22 април Софийският градски съд реши да остави за постоянно в ареста Кристиан Николов, а в последствие стана ясно, че той няма да обжалва мярката си арест. 22-годишният мъж е обвинен за смъртта на журналиста Милен Цветков при автомобилна катастрофа на Великден, като обвинението е установила, че Кристиан е седнал зад волана след употребата на 4 вида наркотици - амфетамин, марихуана, кокаин и лексотан.

Обвинения бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.