Окръжният съд в Смолян оправда гинеколога д-р Мустафа Хасанов, който бе обвинен в искане и получаване на подкуп, както и за причиняване на тежки телесни повреди на две пациентки.

Това е второ разглеждане на процеса срещу лекаря от МБАЛ - Златоград, след като Апелативен съд в Пловдив върна делото на нов съдебен състав и отмени първоначалната условна присъда от 3 години затвор.

Смолянският съд произнесе днес оправдателна присъда и по двете обвинения, съобщава БиТиВи.

Д-р Хасанов бе обвинен, че е поискал и взел подкуп от 500 лв. и 100 евро за операциите на пациентките Росица Филипова и Минка Колева през 2004 г.

Според обвинението лекарят е нанесъл тежки телесни повреди на двете жени, причинявайки им детеродна неспособност в резултат на излишни операции за отстраняване на матките. В момента на хирургичната намеса пациентките са били на 31 и на 35 г.

Защитата на д-р Хасанов посочи, че твърденията за получените подкупи са недоказани, защото се основават единствено на показанията на едната пациентка и на съпруга на втората оперирана жена. В защитната теза бе акцентирано и върху факта, че липсва предметът на престъплението, т.е. взетите от гинеколога пари.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране.