Магистратите от Административния съд във Враца отказаха да касират частичните избори за кмет на село Галиче, съобщи БНР.

Решението подлежи на обжалване.

Делото беше образувано по жалба на партия БСП. Техният кандидат Веселин Тушинов загуби с 26 гласа от Страхил Стоянов, който бе номиниран от ГЕРБ.

Кандидатът на БСП иска касиране на вота в Галиче

Кандидатът на БСП иска касиране на вота в Галиче

Нарушенията на подвижната секция са достатъчни за касиране според щаба на социалиста

Според магистратите, от анализа на събраните в хода на процеса доказателства, включващи и разпити на трима свидетели, не може да се направи извода, че са нарушени изборните правила и това е довело до опорочаване на резултата.

Още повече протоколите от четирите секции и окончателният от избирателната комисия са подписани от всички членове без особено мнение и възражения, посочиха от съда.

Врачанският съд разглежда сигналите за нарушения на вота в Галиче

Врачанският съд разглежда сигналите за нарушения на вота в Галиче

Опитали да прегазят мъж, снимал гласоподаватели от други населени места

Припомняме, точно от БСП по време на предишно заседание на съда бяха показали копие на протокол от изборите. На него е видно, че е имало особено мнение за изборния резултат от член на СИК от квотата на БСП. Особеното мнение, на практика, оспорва достоверността на резултата.

Това не съвпада с информацията от ОИК още в нощта на вота, която съобщи, че няма нито един протокол с особено мнение. Според защитника на БСП по делото Аглика Виденова въпросният протокол е "изчезнал" по пътя между СИК и ОИК - разстоянието между село Галиче и град Бяла Слатина, които са само на десетина километра.

Припомняме, в Галиче се проведоха извънредни избори за кмет, след като бившият кмет Ценко Чоков е от месеци в ареста. Той бе арестуван по обвинение за ръководена на организирана престъпна група за рекет, изнудване и побой.

Според резултатите от вота новият кмет на Галиче е Страхил Стоянов от ГЕРБ. Той е получил с 27 гласа повече от опонента си, при 66% избирателна активност в селото.

Изборите в Галиче бяха съпроводени с много обвинения за манипулации и фалшификации, като се стигна и до втори кръг на местните избори за кмет. На балотажа участваха кандидатите на двете най-големи политически сили у нас - ГЕРБ и БСП. От листата на социалистите в надпреварата се състезаваше Веселин Тушинов.
Кандидатът на ГЕРБ беше Страхил Стоянов, който и спечели изборите. Обвинения имаше и от страна на кандидата на ВМРО, който директно обвини, че ГЕРБ са се договорили с ДПС за вота.

Като доказателство бе посочено това, че само дни преди изборите нов асфалт по няколко улици бе положен именно в махалата в Галиче.

В хода на изборния ден бяха подадени няколко сигнала за нередности в изборния процес от кандидата на БСП.