До седмица Пазарджишкият административен съд решава дали отказът на Общинската избирателна комисия да прекрати предсрочно кметския мандат на кмета на община Септември е законосъобразен, съобщи БНР.

Искането за отстраняването на Марин Рачев от кметския пост е по повод влязло в сила решение на Върховния административен съд от 3-ти януари, според което Рачев е в конфликт на интереси.

Мотивът на Общинската избирателна комисия за отказ да се съобрази с решението на Върховния административен съд е, че актът касае предишния мандат на Марин Рачев, който е изтекъл. Според вносителите на жалбата в Пазарджишкия административен съд тълкованието е неточно.

ОИК отказа да прекрати правомощията на кмета на Септември

ОИК отказа да прекрати правомощията на кмета на Септември

С мотива, че не може да налага санкции за предишен период

Адвокат Никола Баташки обяснява, че е образувано дело срещу решението на ОИК да погази закона, в който изрично е записано, че при установен конфликт на интереси с влязло в сила решение, правомощията на кмета се прекратяват, а не мандатът му.

Според върховните магистрати Марин Рачев е бил в конфликт на интереси, внасяйки в предишния Общински съвет предложение за преобразуване на горска площ и строеж на хотел, собственост на майка му.

По време на заседанието кметове на населените места в община Септември ще организират протест пред съда в защита на Марин Рачев.

ВАС отхвърли жалбата на кмета Марин Рачев, обвинен в конфликт на интереси

ВАС отхвърли жалбата на кмета Марин Рачев, обвинен в конфликт на интереси

Кметът на Септември има наложен запор от КПКОНПИ

На 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.

Освен това Марин Рачев има вече една условна присъда, постановена от Пазарджишкия окръжен съд за укриване на данъци за над 118 хиляди лева, чрез неверни декларации, подписани от съпругата му. Условната му присъда се отнася за отминал период - 2006-2007 година.