Алекси Кесяков, съветник на вътрешния министър Иван Демерджиев и дългогодишен шеф на Пътна полиция, смята, че чрез инфраструктура може да се ограничат катастрофите и да се намалят жертвите на пътя. В студиото на Нова телевизия обаче той открои, че преди всичко е съзнанието на шофьорите и на цялото общество за рисковете и отговорността на шофьорите.

Алекси Кесяков директно се обърна с призив към обществото и близките на шофьори нарушители да не позволяват на пили алкохол, употребили наркотици и рискови шофьори да се качват зад волана. По думите му отговорност за катастрофите и рисковото шофиране носят и "техните близки".

Повод за коментара му бе тежката катастрофа по пътя София - Самоков от миналото денонощие, в която шофьорът, предприел опасната маневра, загина. За него се установи, че е системен нарушител. Съболезнованията няма да върнат човека", заяви Кесяков.

Гешев готви методически указания за разследване на катастрофите
Обновена

Гешев готви методически указания за разследване на катастрофите

Преценка на прокурорите да е кога да възлагат експертизи за ролята на пътните условия

Според него поведението на пътя се изгражда от най-ранна детска възраст и това е най-сериозното противодействие на войната по пътищата, едва след това идват глобите, наказанията и поддържането в добро състояние на пътната инфраструктура.

Алекси Кесяков призна обаче, че такива елементарни средства като миенето на мантинели и отразителите, както и поставянето на гумени разделители за ограничаване на изпреварването на опасни отсечки, ще ограничат инцидентите. Дори открои и други средства, които АПИ и другите институции могат да използват като изкривяване на движението, смяна на мястото на паркиране, изграждане на кръгови движения, поставянето на още камери. Отново обаче върна темата към възпитанието и изграждането на манталитета - възпитанието на един шофьор започвало още в детското столче.

"Ние като общество трябва отвътре да възприемаме нашето участие в пътното движение", настоя Алекси Кесяков.

ИПБ: Институциите не си говорят и българите мрат по пътищата

ИПБ: Институциите не си говорят и българите мрат по пътищата

Пътната безопасност е елемент от националната сигурност