атипична пневмонияПациент със съмнения за атипична пневмония е настанен в Инфекциозното отделение на Военно-медицинска академия, научи Радио НЕТ.
Става въпрос за жена, която е имала контакт с китайски диплoмaт. Снощи тя сама е потърсила лекарска помощ в болницата.
Все още не е доказано, че тя страда именно от тежкия остър респираторен синдром, който досега в света взе над 130 жертви, каза за Радио НЕТ доц. Стоян Тонев, директор на ВМА.

ПО-КЪСНО•• стана ясно, че жената, която е приета снощи в инфекциозното отделение, е болна от бронхопневмония и няма признаци на опасния остър респираторен синдром. Това съобщи пред БНР директорът на пресцентъра на академията Райна Ангелова.••
РАЗБРА СЕ СЪЩО ТАКА, ••че от българското мнистерство на здравеопазването са докладвали за възможни два или три случая на атипична пневмония у нас през последните дни. Това съобщи в специално интервю за радио НЕТ говорителят на Световната здравна организация Кристин Макнаб (прочетете пълния текст на интервюто). Според нея това не означава, че изследванията на тези случаи ще покажат наличие болестта в България. Страната ни е включена в списъка на страните, които се нблюдават от СЗО.
Уверявам ви, че шансовете у вас да се разпорстрани болестта са сведени до минимум, категорична беше Макнаб.
До този момент българските власти не са информирали Световната здравна организация за случая с жената от ВМА.••

Още един българин е потърсил медицинска помощ заради съмнения, че страда от атипична пневмония, научи междувременно Радио НЕТ.
Според Ангел Кунчев, директор Епидемиологичен контрол в Министерство на здравеопазването, това е станало в неделя или понеделник, но изследванията установили, че човекът не е болен нито от обикновена, нито от атипична пневмония.
Пациенътът се уплаши, че е болен от вируса на SARS и потърсил помощ. Той обаче не идва от заразена страна и не е имал контакт със заразено лице, поясни д-р Кучнев. Човекът се обърнал към личния си лекар и той го изпратил в Инфекциозна болница, както трябва да бъде, допълниха от МЗ.
Пациенътът е бил приет в болницата повече за негово успокоение. Но няма никакви основания да се мисли, че е заразен с вируса на атипичната пневмония.
Той е шофьор, пътувал е скоро до Италия, съобщи Ангел Кунчев пред радио НЕТ. Но Италия не е заразена страна. Човекът е имал оплаквания, които вече са отминали, имало е и други такива “фалшиви” оплаквания.

Вирусът на SARS се доказва по рентгенова снимка, той причинява характерни поражения на белия дроб.