В отворено писмо работници от специализирания завод "Дунарит" АД - Русе съобщават за нарушаване на гражданските им права от представители на полицията пред сградата на Специализирания наказателен съд.

Те описват, че на 28 март 2019 г. малко преди 10 часа 18 работници са отишли пред Специализирания наказателен съд да подкрепят арестуваните двама свои колеги - финансов директор и шофьор. Според работниците, двамата арестувани свидетели по делото КТБ са несправедливо обвинени. Прокуратурата е използвала подправени касови ордери от 1998 г., което е доказано с експертиза от вещо лице при Софийски градски съд, пишат работниците.

За тогава е било насрочено делото за арест на петима свидетели по делото КТБ.

Пътувалите от Русе 18 служители на "Дунарит" не успели да припарят до Спецсъда - били третирани като терористи, според писмото им. Оръжейниците били изтикани в края на улицата и след това обкръжени от охраняващи, на чиито униформи имало надпис "Полиция", но никой от полицаите не се е легитимирал.

Собственикът на "Дунарит" убеден, че опитват да придобият бизнеса му

Собственикът на "Дунарит" убеден, че опитват да придобият бизнеса му

"Дунарит" още е под негово ръководство

Според служителите на фабриката истинската причина за приложените неправомерни действия към тях са заради опитите да бъде присвоена специализираната фабрика.

"Всичко това - обвинения, фалшифицирани доказателства, арести, репресии, ограничаване на свободата за достъп е заради неуспешните досега опити на #няКой да присвои "Дунарит" АД - Русе, защото настоящите и бивши служители на дружеството, в едно с будните граждани на Русе, защитаваме завода си", пише в откритото писмо до представителите на държавността.

Работниците от русенския завод смятат, че двамата им арестувани колеги са изкупителни жертви.

Не може безнаказано да се третират мирни граждани на Република България като опасни терористи, пишат работниците.

Акциите на ДАНС в "Кинтекс" може да сринат компанията, предупреди Румен Петков
Обновена

Акциите на ДАНС в "Кинтекс" може да сринат компанията, предупреди Румен Петков

Президентът да обсъди казуса на предстоящия КСНС

Те настояват да получат отговор на следните въпроси:

Колко бяха изпратените полицаи, които трябваше да охраняват 18 русенски работници и колко ресурси са пропилени поради "устна заповед от Горе"?;

Кой "от Горе" устно разпореди да се прилага такава "полицейщина" спрямо обикновени мирни български граждани?;

Къде е нашата Свобода, за която управляващите ни проглушиха ушите през последните 20-30 години, и която е гарантирана от Конституцията на Република България?;

Заплашваните служители настояват управляващите да не допускат повече такъв терор върху мирните български граждани.

От "Дунарит" посочват, че не дължат пари нито на КТБ, нито на държавата

От "Дунарит" посочват, че не дължат пари нито на КТБ, нито на държавата

В отворено писмо прилагат и документи

"Ние, обикновените граждани на Република България, данъкоплатци и мирни жители на град Русе, възразяваме срещу третирането на нашите колеги като терористи, изземването на личните им карти, заради съмнения за атакуване на Специализирания апелативен съд и създаване на безредици, и не допускането им до входа на сградата на съда", се казва в писмото.

"Кой нареди и защо репресията срещу тях и нас продължи и в град Русе, с издаване на протоколи за предупреждения от Областна Дирекция на МВР - Русе", питат служители на "Дунарит".

Гешев: "Дунарит" или да е държавен, или да плати на вложителите в КТБ

Гешев: "Дунарит" или да е държавен, или да плати на вложителите в КТБ

Зам. -главният прокурор не се интересувал какво говори Емилия Гебрев

Те прилагат и протокол, според който: "При провеждане на протестни действия да не нарушават Закона за събранията, митингите и манифестациите".

Ние не сме организирали провеждане на протестни действия, събрания, митинги и манифестации, категорични са работниците от "Дунарит". Служителите обясняват, че са искали да окажат морална подкрепа на колегите си по време на откритото заседание на Специализирания апелативен съд.

Маскиран мъж е опитал да влезе с взлом в дома на Гебрев

Маскиран мъж е опитал да влезе с взлом в дома на Гебрев

Запис от камерите е предоставен на полицията…

Писмото е отправено до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, до националния омбудсман Мая Манолова, до вътрешния министър Младен Маринов, до председателя на парламента Цвета Караянчева и до главния прокурор Сотир Цацаров. То е подписано от лидерите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" към "Дунарит" АД.