Играта за нов главен прокурор няма да бъде мръсна, но критериите ще бъдат по-високи. Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на правосъдието Антон Станков.

Изборът ще бъде наблюдаван от посолствата по мнението му. Изборът ще бъде наш, отсече той. Няма да има външна намеса, стана ясно от думите му. Нормално е прокурорската колегия да може да номинира, каза Станков.

Следващият главен прокурор не може да бъде светец, той ще има своята биография, коментира юристът. Следващия главен прокурор трябва да има реформаторски нагласи, смята той. Ако бъде избран главен прокурор от средите на прокуратурата, той няма да е реформатор, а пазител на статуквото по мнението на Антон Станков.

Стартира изборът на нов главен прокурор

Стартира изборът на нов главен прокурор

Изслушването ще е на 24 октомври

Припомняме, вчера стартира изборът на нов главен прокурор, след като президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор.

Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност".

Маргарита Попова: Главният прокурор да е адекватен за правовата държава в ЕС

Маргарита Попова: Главният прокурор да е адекватен за правовата държава в ЕС

Във Висшия съдебен съвет се открива процедурата за избор на нов главен прокурор