Искаме да се даде възможност на съда да налага нередуцирани наказания по отношение на непълнолетни лица, извършители на тежки престъпления. Това заяви за БНТ депутатът от ГЕРБ Маноил Манев по повод промените в Наказателния кодекс, които ще бъдат инициирани след жестокото убийство в Галиче.

Той посочи, че съдът изгражда преценката си на базата на закона, на фактите на съдебното следствие и на вътрешната си убеденост, с която не трябва да прави компромис заради това, че законът изрично казва, че ако подсъдимият не е навършил 18 години, присъдата му трябва да бъде редуцирана на 12 години.

Справедливостта при зверски престъпления не е галене по главата, тя е тежка наказателна санкция, заяви от своя страна адвокат Марин Марковски.

След убийството в Галиче отменят задължителна редукция на присъда за малолетни

След убийството в Галиче отменят задължителна редукция на присъда за малолетни

Бащата на убитото момиче от Галиче Асен Руменов се срещна с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев

Той подчерта, че от създаването на Наказателния кодекс през 1968 г. са минали над 50 години и направи сравнение с тогавашните непълнолетни, които са били незрели и без социален опит, и сегашните. По негови думи разликата е много голяма.

Не може да се сложи на кантар престъпник с престъпник. Всеки случай е конкретен, подчерта Марковски. Според него убиецът от Галиче е "морално луд" и трябва да бъде наказан справедливо. Присъдата трябва да е застрашителна по отношение и на другите, които са склонни лекомислено да извършат такова престъпление, каза още той.

Обществото с нетърпимостта си показва, че са се променили ситуациите навън и законодателят трябва да реагира на изменените обстоятелства, категоричен бе Манев. Той напомни, че в конкретния случай с Галиче обвиняемият е с две осъдителни присъди - пробация и условна присъда.

Убиецът от Галиче щял да се върне в обществото като опитен убиец

Убиецът от Галиче щял да се върне в обществото като опитен убиец

Искам покой за душата на детето ми, съкрушен е бащата на убитата Андреа

"Той през тези два пъти минаване през съдебната система е научил всичките си права и бариерата, че може да извърши по-тежко престъпление и да му се размине вече е осъзната. Нищо детско няма тук", отсече депутатът.

Според Марковски е необходимо да се реагира според реалността на живота. Той е на мнение, че за подобни зверски престъпления трябва да се увеличи наказателната санкция. При максимална санкция от 12 години той има право да излезе на една трета - т.е. за 4 години. Казусът "Полфрийман" във вариант за непълнолетни, обобщи адвокатът.

По думи на Манев трябва да се произведе такъв текст, който да изпълнява трите важни елемента на генералната превенция- да знаеш, че наказанието е неотменно, то да става в обозримите рамки, сравнително бързо по закон, и да е справедливо по тежест на извършеното.

В Галиче искат доживотен затвор за непълнолетния убиец

В Галиче искат доживотен затвор за непълнолетния убиец

Хората недоумяват как максималната присъда може да е 12 години

Според Марковски пък по всяко дело задължително трябва се назначава съдебнопсихиатрическа и физическа експертиза, която да оценява социалната и физическата зрелост на извършителя. Той смята, че няма пречка да се увеличи и наказателната санкция по текста, която в момента е 5-12 години. Ако стане 5-20 години съдът може пак да приложи по-тежко наказание за изключително тежки случаи, където се преценява че непълнолетният има социална и физическа зрялост, обясни адвокатът.

Манев посочи, че е много важно ГЕРБ, които са вносителите на текста, да получат подкрепата на всички политици. По негови думи тук няма политика и въпросът не трябва да се политизира. Също толкова важно било да се получи и подкрепата на обществото.

Обществеността трябва да разбере, че това се прави, за да има работещ текст, който да наказва извършителите на подобни престъпления, подчерта депутатът. Той посочи, че още другата седмица ГЕРБ ще имат готовност за консултации с политическите сили и с парламента.

Животински били подбудите за убийството в Галиче според Младен Маринов
Обновена

Животински били подбудите за убийството в Галиче според Младен Маринов

Убиецът вече бил осъждан