Условни присъди и глоба - това е наказанието за каналджийство на тримата подсъдими от град Кула, съобщиха от прокуратурата.

По четири месеца "лишаване от свобода", с изпитателен тригодишен срок, и глоби в размер на по 2 500 лв. за всеки са наказанията, наложени на Д. Вълчев (на 28 години), Р. Вълчев (на 24 години) и П. Рангелов (на 50 години).

Те са обвинени от Районна прокуратура - Кула в незаконно превеждане на лице през границата на страната.

Мигранти, регистрирани в ДАБ, неколкотратно опитват да пресекат сръбската граница

Мигранти, регистрирани в ДАБ, неколкотратно опитват да пресекат сръбската граница

Ще правят опити, докато успеят, убеден е полицай

През октомври 2016 г. двама свидетели направили журналистическо разследване за национална телевизия. С тази цел те отишли в Кула, Видин, където единият от тях влязъл в контакт с местни жители, които имали информация и отношения във връзка с незаконното превеждане на физически лица през държавната граница.

Като се представил за друго лице, Георгиев се срещнал с двамата от подсъдимите - братята Миткови, с които се уговорил срещу сумата от 600 лв. да бъде преведен през българо-сръбската граница. От своя страна те следвало да намерят човек, който ще осигури извеждането.

Миткови успели да уговорят техния съгражданин от Кула - подсъдимият П. Рангелов, като го склонили срещу сумата от 250 лв., да осигури човек, който пеша ще преведе Георгиев през границата от България в Сърбия.

На 03 ноември 2016 г., в изпълнение на поисканото от него, Рангелов транспортирал Георгиев с лек автомобил от гр. Кула до село Големаново. Там той го срещнал с Б. Младенов, който бил ангажиран от него за непосредствено извършване на превеждането през границата срещу сумата от 100 лв.

Около 4 часа сутринта, след двучасово преминаване през полето на село Големаново в посока българо-сръбската граница, Б. Младенов се уплашил от светлини на моторни превозни средства и се разколебал да стигне до границата. Той оставил свидетелят сам и се прибрал в селото.

В съдебно заседание по делото, образувано по обвинителен акт на Районна прокуратура - Кула, тримата подсъдими се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата, което съдът одобри. Определението на съда има характер на влязла в сила присъда.

Деянията, свързани с "каналджийство", са характерни за Кулския съдебен район, където през последните години е налице постоянен мигрантски поток.