Млад човек е спасен от прогресираща парализа, вследствие възпаление на главния и гръбначния мозък, съобщиха от Университетската болница „Света Марина" във Варна.

От там посочват, че пациентът е бил настанен в неврологичната клиника с нарастващи симптоми на парализа, довели до неговото обездвижване. При направения пълен набор от съвременни изследвания е установено възпалително увреждане на нервната система, бързо прогресиращо и обхващащо различни участъци в главния и гръбначния мозък, дължащо се на автоимунен процес.

След обсъждане между медиците е взето решение да бъде приложен нов за България метод на лечение на тези заболявания чрез очистване на кръвта от „вредни" антитела", наречен „плазмафереза". Още след първите процедури пациентът сe e раздвижил, като постепенно се изправил на крака, след което е изписан в дома, съобщават от болницата.

„Методът е нов за медицинската практика във Варна, тъй като болницата разполага с апаратурата от 2010 г. и досега не е бил прилаган при неврологично болни", заяви доц. В. Платиканов - началник на реанимацията на болницата, където е проведено лечението.

„След успехите ни в областта на острите мозъчни инсулти, този случай ясно показва, че неврологичните заболявания могат не само да се диагностицират, но и да се лекуват успешно", посочи още той. Платиканов обаче подчерта, че за това обаче са необходими най-модерно оборудване, най-модерни познания за болестите и лечението им и перфектна работа в екип.

„Методът плазмафереза е познат в България, но никога не е прилаган при това заболяване. Както при всички медицински процедури и при него има рискове от усложнения и странични ефекти, затова и подборът на пациентите става много внимателно, след обсъждането на всеки случай на разширен медицински консилиум, обясни от своя страна д-р С. Андонова, началник на Втора неврологична клиника.

Тя изтъкна още, че лечението е доста скъпо и надхвърля неколкократно средствата, които здравната каса възстановява за такава „клинична пътека".  В конкретния случай разходите за лечението са изцяло покрити от болницата, уточниха от „Света Марина".