Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) атакува пред Конституционния съд (КС) промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

След като Върховният касационен съд (ВКС) атакува пред КС част от последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Висшият адвокатски съвет също сезира конституционните съдии, само че по отношение на повече от 20 нови разпоредби в закона, съобщи Правен свят.

От ВКС сезираха Конституционния съд за промените в НПК

От ВКС сезираха Конституционния съд за промените в НПК

Спецсъдът става извънреден съд, предупреждават върховните съдии

Искането до КС е подписано от председателя на ВАдвС Ралица Негенцова. С него се иска обявяване на противоконституционност на голям обем от текстове в НПК, засягащи воденето на процеса срещу обвиняеми лица задочно и даването на обезпечителни разноски към мярката за неотклонение "парична гаранция". Адвокатите искат да се обявят за противоконстутиционни и условията, при които се води въведеното вече в процеса "разпоредително заседание", в частност това, че измененията предвиждат то да не бъде отменяно, ако защитникът отсъства.

ВАдвС се обяви пред КС и против промяната на подсъдността на делата за корупция по "високите етажи на властта", които от 5 ноември вече са подсъдни на Специализирания наказателен съд, вместо на Софийския градски съд.

Пленумът на ВКС против прехвърлянето на делата за корупция в спецсъда

Пленумът на ВКС против прехвърлянето на делата за корупция в спецсъда

Решението на депутатите противоречи на основния закон

Припомняме, това е поредната атака срещу промените в НПК, които влязоха в сила преди 3 седмици. Измененията в НПК бяха гласувани окончателно в края на първата сесия на 44-то Народно събрание през юли. Въпреки призива президентът да наложи вето на промените, той не го направи.

И граждански организации поискаха вето от Радев върху промените в ЗСВ и НПК

И граждански организации поискаха вето от Радев върху промените в ЗСВ и НПК

Това било грубо нарушение на Конституцията

Предложението за сезиране на Конституционния съд на Република България по горепосочените промени в НПК е било прието единодушно на заседание на Висшия адвокатски съвет на 24 ноември, петък.