Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да реши дали да спре процедурата за избор на специален прокурор, който да наблюдава работата на главния до произнасянето на Конституционния съд. На свое заседание Висшият съдебен съвет прие правила за подбор на прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници, но отложи за следващо заседание решението дали да открие и веднага да спре изборната процедура. Очаква се решение на Конституционния съд, който да определи дали новата правна фигура съответства на Основния закон, съобщи БНР.

Конституционния съд обяви за допустимо и предстои да разгледа по същество дали противоречат на Конституцията промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, който може да разследва обвинител номер едно или неговите заместници.

КС бе сезиран от президента Румен Радев, който поиска да бъдат обявени за противоречащи на основния ни закон законодателните текстове, с които се създава този пост.

Доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право коментира, че това се прави, за да не изпадат после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни (а има такова основание), че са избрали разследващ на главния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите.

"Ако (сега) бъде избран разследващ главния прокурор и този избор предшества решение на Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимае с този въпрос", обясни Киселова.

Темата ще бъде отворена не защото партиите са поставили този въпрос в програмите си, а поради очакваното решение, ако то обяви разпоредбите за противоконституционни, допълни тя.

Според Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всички" фигурата на специалния прокурор е абсурдна и без аналог. Това е леко изнасилване на понятието за правосъдие, коментира Величков.

Прокурорската колегия на ВСС си иска специалния прокурор

Прокурорската колегия на ВСС си иска специалния прокурор

Да няма ограничение във времето за отговорите на НПО

Припомняме, в началото на декември 2020 г. ГЕРБ предложиха да се създаде фигурата на разследващ прокурор, който да разследва обвинител №1. Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия.

Очакванията са прокурорът, който да разследва главния прокурор, да бъде избран от март 2021 г.

През ноември 2019 година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Прокуратурата обаче не приема да има отделен прокурор, разследващ главния.

В началото на януари Венецианската комисия определи идеята като "странна".

През февруари президентът върна с вето фигурата на прокурора, разследващ главния, само че ветото не мина в правна комисия.