Магистратите от Висшия съдебен съвет обсъждат допустими ли са за обсъждане по същество фактите и обстоятелствата, посочени в предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от ВСС.

За два часа и половина, ВСС успя да обсъди само първото от основанията по предложението на министър Йорданова - а именно събитията по време на протестите срещу кабинета "Борисов" и срещу самия главен прокурор Иван Гешев, както и данните за това, че има осъществено полицейско насилие, (когато зад колоните на Министерския съвет полицаи биха младежи, а от кабинета "Борисов-3" и прокуратурата не бяха открили полицейско насилие - б.р.). 

Гешев алармира, че овладяват прокуратурата – страж на правата у нас

Гешев алармира, че овладяват прокуратурата – страж на правата у нас

За него заявлението било писано от трима, неюристи, неразговаряли помежду си

И главният прокурор, и членовете на ВСС приеха, че този мотив е допустим за обсъждане по същество и на следващо заседание на ВСС ще бъде обсъден по същество. Един от аргументите за това бе, че действията и бездействията, които се твърдят в предложението на министър Йорданова, са извършени във времето, в което Иван Гешев е заемал поста главен прокурор.

В момента съдебните кадровици дискутират второто основание - досъдебното производство срещу евродепутата и бивш журналист Елена Йончева, заради което беше поискан от ЕП нейния имунитет. В началото на тази година ЕП отказа да свали имунитета ѝ с мотива, че вероятно досъдебното производство е образувано по политически причини. Тук вече има съществен спор, тъй като имунитетът на Елена Йончева беше поискан от бившия главен прокурор Сотир Цацаров и според голяма част от съдебните кадровици не може за това да бъде търсена отговорност от настоящия главен прокурор. 

Йорданова решена да не се отказва, въпреки усещане за предрешеност

Йорданова решена да не се отказва, въпреки усещане за предрешеност

Няма да се учуди процедурата пак да се отложи

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма нищо против да се гледат всички точки по предсрочното му освобождаване по същество, защото така ще се види и тяхната явна несъстоятелност. В процедурата по предсрочното освобождаване на обвинител номер едно, Гешев заяви, че прозира непознаване на логиката и за избор на процедурата за избор на главен прокурор и за неговото освобождаване. Налице е тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, каза Гешев пред съдебните кадровици и изтъкна, че не вижда юридически аргументи в предложението на Йорданова, а явна несъстоятелност и липсата на каквито и да било обстоятелства.

На Гешев не му е известно в МВР да имат предпоставки и задължения да уведомява Министерство на правосъдието за докладни записки за извършено престъпление, се казва в съобщението на ВСС.

Той поиска още правосъдният министър Надежда Йорданова да се уточни и по какви точки се прилага информация от МВР.

ВСС прие 5 и частично още 3 от мотивите на Йорданова за оставката на Гешев

ВСС прие 5 и частично още 3 от мотивите на Йорданова за оставката на Гешев

На 12 април започва гледането по същество

За Атанаска Дишева в становището не са разграничени възражения по допустимост и основателност. Само възраженията само по допустимост следва да бъдат слушани и разгледани, но понеже не са разграничени, трябва да се чуят. Дишева счита предложението на правосъдния министър за предсрочно освобождаване на главния прокурор за редовно и допустимо по следните съображения: изпълнени са всички предпоставки по член 7 на всички приети вътрешни правила.

Според председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков и представляващия ВСС Боян Магдалинчев искането по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев в цялост като недопустимо. Правилата са си правила, но следва да почиват на закона, обясни Чолаков.

Междувременно хакери атакуваха сайта на ВСС. Според правосъдния министър Надежда Йорданова прякото излъчване на процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев на сайта на ВСС е било подложено на хакерска атака. Магистратите се обединиха, че няма пречка да бъде продължено заседание на кадровия орган и да не да се отлага за друг път. Заседанието вече се дава онлайн, увери по-късно Йорданова.

Припомняме, при внасянето на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от правосъдния министър Надежда Йорданова, той определи внесените документи като "просто нищо". Тогава Йорданова заяви, че "простото нищо" струва пари на българския данъкоплатец.

Настояването за оставка на Гешев е още от времето на служебния кабинет "Янев" след като бяха събрани десетки сигнали за влияние и забавени преписки. За да се стигне до обсъждане от ВСС изработиха специални правила.

Това е второ искане за отстраняване на главния прокурор, след като през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи също на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно Иван Гешев. Тогава ВСС отказа да разгледа по същество сигнала, след като дебатира 7 часа принципните основания за това.

Стоилов обжалва и във Върховния административен съд (ВАС) отказа на ВСС, а и внесе искане за тълкуване в Конституционния съд дали правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор.

С решение Конституционния съд излезе през януари 2022 г.

Наследникът на Янаки Стоилов, Иван Демерджиев поддържаше искането, а и внесе искане за дисциплинарно наказание на Иван Гешев и заместничката му заради отказ да предоставят информация за случайното разпределение на делата.