"България е НАТО. Ние участваме там равноправно с всички държави и никой не може да каже, че България е по-малко надежден партньор, въпросът е ние да си направим извода от случая и след това трябва да се направи одит на Министерството на отбраната за опазване на сигурността във всички структури". Това заяви председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов пред БНТ за шпионската афера.

След подобно нещо трябва да се види какви са щетите, да се направи одит, да се види как се опазва информацията на нашите партньори от НАТО и ЕС. В противен случай, ако ние не го направим това и не вземем поуки, е възможно част от информацията, която получаваме, да не стига до нас, предупреди Божилов.

"Ние трябва да покажем, че сме надежден партньор, че охраняваме правилно информацията, че боравим правилно с информацията и не се допускат подобни неща", категоричен бе той.

По думите му не само България е обект на подобни неща, просто при нас много се афишира. Според Божилов България и правителството вече са поставени в такава ситуация, че за да показват отношението към целия случай, ще трябва да бъде изгонен руски представител.

Руски депутат за шпионския скандал: Ще отговорим реципрочно на България

Руски депутат за шпионския скандал: Ще отговорим реципрочно на България

Владимир Джабаров в задочен коментар с Бойко Борисов

Божилов настоя, че България ясно трябва да покаже, че нашият избор не подлежи на промяна.

Той допълни, че България е оперативно интересна за много държави. След самия случай Божилов проследил много от европейските и американски вестници, като заглавието в тях било именно за шпионската афера. Темата ще стане елемент от взимането на решения и ще наклони везните в насока санкции и по-твърдо отношение към Русия. Това е тема с продължение и с много ракурси, посочи Божилов.

Той е шокиран от факта, че е възможно да се създаде такава мрежа и тя да функционира. Международният акцент е какво ще последва оттук нататък, каза още той.

В студиото на БНТ присъства дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев, според когото България като наистина от източната част на Алианса и гранична държава с Русия ще придобива все по-голямо значение и за общата стратегия за НАТО, и за руските интереси в страната и в региона.

Борисов за шпионите: Радиомълчанието на някои институции е оглушително
Обновена

Борисов за шпионите: Радиомълчанието на някои институции е оглушително

Нашето евроатлантическо партньорство е незаобиколим фактор

Все по-допирна и все по-гореща точка ще бъдат руските интереси в Черно море, очаква Керемедчиев. България не разчита само на собствените си сили, но при всички положения такъв тип скандал и такъв тип разработка, която е повече от година, е със сигурност с участието на партньорски държави, изтъкна той.

Троянският кон на Балканите на Русия е Сърбия и оттам минават всички интереси, каза още Керемедчиев. Той очаква сериозни изострени отношения в следващите години между САЩ и Русия. Керемедчиев очаква да има натиск върху Северен и Южен поток, като за САЩ това са двете врати за влизане на влияние на руските интереси в Европа. Натискът и конфронтацията с Русия само ще расте по време на мандата на президента на САЩ Джо Байдън, каза още Милен Керемедчиев.

Гешев: Дейността на руското разузнаване у нас е замразена от година
Обновена

Гешев: Дейността на руското разузнаване у нас е замразена от година

Главният прокурор отказа да разкрие имена

Припомняме, в петък стана ясно, че спецслужбите са задържали руски шпиони в София. След това от министерството на отбраната потвърдиха, че двама военни са арестувани.

От прокуратурата също съобщиха, че обвинените са шестима българи, включително висши служители от министерството на отбраната и военното разузнаване.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че случаят със заловени шпиони е без аналог в новата ни история.

Посолството на Русия в България пък настоя за прекратяване на спекулациите относно съпричастността му към делото за шпионаж.

Тази сутрин стана ясно, че петимата задържани за шпионаж в полза на Русия остават за постоянно в ареста.