От следствените специални разузнавателни средства, използвани по безпрецедентния скандал, който избухна между България и Русия, се вижда, че е замразена дейността на руското разузнаване от една година. Това заяви в интервю за Нова телевизия главният прокурор Иван Гешев. По думите му, това става ясно от проследените разговори.

А дали името на замесения в скандала българин е Иван Илиев, за който стана ясно, че е бивш служител от военно разузнаване, прокурорът отговори: "В прокуратурата не се говори с имена" и потвърди, че той е бил задържан до руското посолство при "недовършен опит за бягство".

Гешев потвърди още, че съпругата му е двоен гражданин и не се знае дали е съпричастна към руските служби. "Има обаче доказателства, че тя е част от група за шпионство и това, което се знае, е, че предава информацията в руското посолство", уточни главният прокурор.

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група
Обновена

Бивш шеф от „Военно разузнаване“ ръководел шпионска група

Група от 5 души, с явки, връзката с руското посолство - съпруга

Той обясни, че на база доказателства колегите му са съобщили, че парите са предавани в руското посолство. Колко общо са събрали участниците в групата, е обект на разследване.

Той е потресен от размера. "Няма значение за колко продаваш държавата, но си български офицер, който предава държавата. Предатели винаги има", категоричен бе Гешев.

В интервю пред бТВ Гешев добави, че по случая се работи от септември - октомври миналата година.

"История като от шпионски филм, но с реални участници от военното министерство и парламента, които предават секретна информация на чужда държава за пари. Уникален случай. И то не само в българската история, той е уникален случай в европейската история след Втората световна война. Защото има само една такава история, един случай. Това е т.нар. "Петорка от Кеймбридж". Трима, които са работили в службите за сигурност във Великобритания, в службите за сигурност, успяват да избягат", описа случая главният прокурор.

Относно това какво очаква задържаните: "най-тежките наказания са доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна, и ОПГ за шпионство".

От думите на главния прокурор стана ясно, че именно "резидентът" е обучавал на оперативни хватки хората в групата, стиковал е работата на всички участници - от военните до съпругата му.

Посолството на Русия у нас: Неуморни са опитите да се вбие клин в диалога

Посолството на Русия у нас: Неуморни са опитите да се вбие клин в диалога

Настоя да се спрат спекулациите за шпионаж

"Към момента няма данни, че работят по идеологически причини, че са вербувани на друга база, а става въпрос за заплащане. Това е единствената причина за осъществяване на тази дейност", коментира обвинител номер 1.

"Продължава работата. Естествено, че може да се разшири кръгъг на обвиняемите лица, има данни за контакти и с други лица. Става въпрос за достатъчно доказателства. Тези текстове са много стари, шпионство, група за шпионство. Мисля, че са от 1968 година. Мисля, че по тях почти няма практика. Те са изключително трудни. Някои говорят за законодателна реформа", коментира още Иван Гешев.

Припомняме, вчера стана ясно, че спецслужбите са задържали руски шпиони в София. След това от министерството на отбраната потвърдиха, че двама военни са арестувани.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че случаят със заловени шамшиони е без аналог в новата ни история.

Посолството на Русия в България пък настоя за прекратяване на спекулациите относно съпричастността му към делото за шпионаж.

САЩ следят шпионския скандал с Русия у нас

САЩ следят шпионския скандал с Русия у нас

САЩ категорично подкрепят суверенитета на България и се противопоставят на тези злонамерени дейности