Задържаха мъж и жена за трафик на хора, съобщиха от ОДМВР-Велико Търново.

Двама са от Долна Митрополия и в хода на разследването, проведено съвместно със служители на РУ - В. Търново и Д. Митрополия, са събрани достатъчно данни, че от началото на юли тази година до 22.07.2024 г. 33-годишен мъж и 29-годишна жена са трафикирали момиче, с цел то да бъде държано в принудително подчинение. Деянието е извършвано на територията на Долна Митрополия, Никопол и Велико Търново.

Двама са привлечени в качеството си на обвиняеми с постановления на прокуратурата са задържани за 72 часа. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.

Въвеждат се по-строги правила за борба с трафика на хора в ЕС

Въвеждат се по-строги правила за борба с трафика на хора в ЕС

С преразгледаната Директива на ЕС за борба с трафика на хора

През 2023 година четири деца са станали жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация, две от тях са на възраст между 12-16 г. и другите две между 17 и 18 г. Това сочат данните на Местната комисия за борба с трафика на хора във Велико Търново, предаде БТА.

В един от комплексите за социални услуги във Велико Търново през миналата година е настанен мъж, жертва на външен трафик в Гърция с цел сексуална експлоатация.

Статистиката на Районната прокуратура във Велико Търново показва, че за 2023 година са наблюдавани две досъдебни производства за престъпления свързани с трафика на хора - едното е с цел сексуална експлоатация, а другото е с цел трудова такава.

От началото на 2024 година до края на юни в Кризисния център в село Балван са настанени пет деца, жертви на трафик. Две от тях са момичета, които са станали жертви на външен трафик, като едното е репатрирано от Великобритания заради съмнения за трафик с цел сексуална експлоатация, а другото, също от Великобритания, заради просия. Другите три деца - отново момичета - са станали жертви на външен или вътрешен трафик с цел сексуална експлоатация. Те са от общините Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица и Кнежа. Три от момичетата са на възраст 12-16 г. и две на възраст 17-18 години.

Катина Димитрова, секретар на Местна комисия за борба с трафика на хора във Велико Търново, коментира пред БТА, че не се очаква ръст на този тип престъпления. Според нея извършената от комисията дейност дава резултат, което е важно понеже според международните доклади България е една от страните донори в трафика на хора с цел различна екслоатация и превантивната дейност трябва да продължи не само с рисковите групи.

Екстрадираме жена, издирвана от властите в Гърция за трафик на хора

Екстрадираме жена, издирвана от властите в Гърция за трафик на хора

Спрямо обвиняемата има издадена Европейска заповед за арест