Затворниците да имат право на работа настоява председателят на Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица Даниел Стоянов в ефира на БНР.

Той е категоричен, че затворниците трябва да имат право да работят иначе няма да могат да се реинтегрират добре.

МВР издирва не "избягал" затворник, а "отклонил се"

МВР издирва не "избягал" затворник, а "отклонил се"

Осъденият на 13 г. за кражби и блудства е работил в неохраняем обект извън затвора

"Всички затворници трябва да имат право да се трудят, защото трудът е важна част от ресоциализацията и рехабилитацията на лишените от свобода. Дори някой да е осъден за тежки престъпления, ако законодателството дава в един момент възможност той да бъде предсрочно условно освободен или режимът му да бъде сменен с по-лек, има възможности да се контролира лицето, когато е на външен обект", обясни Стоянов и добави, че вече седма година са в етап на въвеждане на електронното наблюдение.

"В законодателството има възможност с електронно наблюдение да бъдат проследявани лица, които работят на външни обекти", упомена той.

Мащабно издирване на избягалия затворник в села около Ловеч

Мащабно издирване на избягалия затворник в села около Ловеч

Полиция, жандармерия и барети участват в акцията

Според него гривните са решение. Така може да се отговори на въпроса за сигурността. Нашето общество обаче все още мисли, че ако някой е извършил престъпление той трябва да бъде в затвора плътно от начало до край, акцентира шефът на реитенграцията.

"В момента лицата, които работят на външен обект, трябва да са доказали, че те са се поправили и превъзпитали и няма да се отклоняват. Този труд, положен навън, е част от прехода, в който лицето се адаптира към живота на свобода", изтъкна Стоянов.

БСП иска МВР да залови избягал затворник, преди да му порасне брада

БСП иска МВР да залови избягал затворник, преди да му порасне брада

Депутатите искат правосъдния и вътрешния министър в парламента

Той акцентира, че системата на затворите не е готова да се справи с лицата, извършили тежки престъпления.

По негови думи реформа няма. Нашите затвори не са готови да поемат истинската престъпност, отсече Даниел Стоянов.

Пуснаха вертолет по следите на избягалия затворник от Ловеч

Пуснаха вертолет по следите на избягалия затворник от Ловеч

Борис Иванов е имал съучастник

Припомняме, на 21 юни сутринта Борис Иванов е избягал от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години.

След като избяга по следните м тръгна и хеликоптер. Иванов взе една жена за заложник, но след това бе заловен от властите.

Цачева иска промени в закона за работещите затворници

Цачева иска промени в закона за работещите затворници

Престъпна небрежност е проблемът по затворите

Темата за бягствата от затвора стана силно популярна след показното бягство на Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си.

МВР предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

Криминален психолог: Затворниците не са решили, не са избягали

Криминален психолог: Затворниците не са решили, не са избягали

Проблемите при надзирателите се неглижират от години