Районната прокуратура в Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Й.В., привлечена към наказателна отговорност за купуване на гласове на местните избори преди две години, става ясно от съобщение до медиите. 

Към м. септември 2019 г. обвиняемата работела като организатор експедиция във фирма с офис в гр. Благоевград. На 20.09.2019 г. тя била на работното си място заедно с няколко колеги. Й.В. предложила на трима от тях по 50 лева с цел склоняване да упражнят избирателното право на изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 27.10.2019 г., в полза на определен кандидат. Те следвало да й предоставят имената си и ЕГН. На въпроса им колко гласа са необходими за избирането на конкретното лице, Й.В. посочила - 250.

Спецакции срещу купуването на гласове в Сливенско

Спецакции срещу купуването на гласове в Сливенско

Проверяват се търговски обекти и частни имоти

Управителят на дружеството чула разговора и се намесила, като изразила недоволството си в офиса да се правят такива предложения. Колегите на обвиняемата не се съгласили да продадат гласа си.

Бил подаден сигнал до Централна избирателна комисия, който станал повод за извършване на проверка и образуване на наказателно производство.

След проведено досъдебно производство и внесен в съда обвинителен акт, предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

Рашков пита гражданите: А откъде са парите, с които купуват гласа ви?

Рашков пита гражданите: А откъде са парите, с които купуват гласа ви?

Купуването на гласове не е спряло, дори и след изборите