Съвсем скоро Бургас ще може да се похвали с алея на книгата.

За новата културна инициатива на общината, която стартира от понеделник, 11 юли,  обяви на пресконференция заместник-кметът по култура Йорданка Ананиева.

Морска алея на книгата ще събере на алеята зад открита сцена „Охлюва" 18 водещи български издателства, от които петима бургаски. Идеята е на едно място те да предложат на бургазлии и гости на града своите книги на преференциални, издателски цени.

Инициативата е част от усилията на Община Бургас за развитие и популяризиране на културния живот в града, както и за издигане авторитета му като атрактивно и артистично място. Партньор в осъществяването на събитието е Регионална библиотека „Яворов".

Щандовете на издателствата ще бъдат разположени в шатри, които ще бъдат отворени от 10 до 21 часа до 15 юли включително.

Програмата на Морска алея на книгата предвижда и литературни премиери и срещи с български автори. Свои книги ще представят Стефан Цанев, Румен Леонидов, младата авторка Ина Герджикова - носител на наградата за дебют на издателство „Хермес", Владимир Харизанов, описал пътешествието си до Индия на велосипед...

Една особено интересна и любопитна книга, разкриваща любовните драми на Яворов, ще представи издателска къща „Персей". За пръв път пред широката публика се разкрива историята на любовта му с Дора Габе.

Официалното откриване на алеята ще бъде на 11 юли от 18.30 часа с концерт на сцена „Охлюва, в който ще участват вокална група „Петте сезона" и други млади бургаски таланти.