Най-търсената в Google българска личност за 2023 г. е Ваня Григорова. Това стана ясно от традиционния годишен списък на Google с най-търсените думи, който предоставя поглед върху най-значимите тенденции в България през изминалата година.

Втората най-търсена личност у нас е Мария Габриел, следвана от Васил Терзиев. Политически лица преобладават при най-търсените български личности през годината. Място в челната десетка намират и шампионката по шах Нургюл Салимова, певицата Керана, Васил Божков и Иван Гешев.

Отличената с престижната международна награда "Букър" книга "Времеубежище" на Георги Господинов води класацията сред книгите, изпреварвайки биографичните книги на Матю Пери, принц Хари и Лили Иванова.

Снимка 645678

Източник: Grayling

Голям брой земетресения бяха регистрирани тази година както по света, така и в региона, поради което този термин е начело нa най-търсените от България. "Избори 2023" е следващият термин в списъка, а имената на политическите личности Ваня Григорова и Мария Габриел също намират място в челната десетка. Актуалните глобални събития, като войната в Израел и Палестина привлякоха голямо внимание у нас, така че и двата термина са сред най-търсените през 2023 г. Соченото за най-щастливо животно в света- австралийската куока, е привлякла интереса на българите, което я нарежда на почетното девето място в класацията.

В секцията "Колко струва" българите и тази година най-много са се интересували от цената на един грам злато. На второ място в Google е търсено "Колко струва моят имот". Турската лира също вълнува българите и тя се нарежда на четвърто място. Може би най-интересно от класацията е петото място, което се заема от фразата "Колко струва един бъбрек". Цената на инвитро процедура, биткойн и карта за градски транспорт също в София попадат в челната десетка.

Снимка 645677

Източник: Grayling

На въпросите "как", най-много българи са питали Google как се гласува с машина. Следват въпросите "Как се иска прошка" и "Как завършиха мачовете". Отново с оглед на войната в Близкия Изток българите са се интересували "Как се създава Израел". В челната десетка се нареждат и въпросите "Как се садят картофи" и "Как се прави кисело мляко".

Снимка 645679

Източник: Grayling

Сред филмовите заглавия редом до нашумелите "Опенхаймер" и "Барби" се нарежда българската лента "Чалга". А най-търсеният концерт е бил този на групата Imagine Dragons, които посетиха България за първи път през 2023 година. Очакваният концерт на Ед Шийрън заема второ място, като челната тройка се допълва от концерта на Графа. Разнообразните стилови предпочитания на българите проличават в класацията, в която място намират концертите на Николина Чакърдъкова, Софи Маринова, група "Молец" и пианиста Евгени Генчев.

Сред спортните събития традиционно преобладават футболните срещи на големите ни отбори, като тази година интерес са предизвикали и Световното първенство по футбол за жени, както и благотворителният "Мач на надеждата", организиран от бившия капитан на националния ни отбор Стилиян Петров. Скорошният футболен мач между България и Унгария, който предизвика оставки в БФС, се нарежда на трето място.

Снимка 645674

Източник: Grayling

Гореща тема тази година, когато се разглеждат термини, свързани с технологии, игри и мобилни устройства, е изкуственият интелект, за който мненията все още са двуполюсни. В тази категория най-търсеният термин е ChatGPT, а платформата "Дигитална раница" на Министерство на образованието, както и системата за ранно известяване BG-ALERT също са в топ десет на търсенията.

Най-предпочитаната рецепта от българите е тази за индийското ястие баджи. В Google търсачката най-популярни са и нашенските ястия като пататник, кюфтета по чирпански, царска туршия.

Снимка 645683

Източник: Grayling

Правописни затруднения българите изпитват най-много при думите "немарлив", "уличавам", "куче пазач", "помощта" и "безпокоя". На шесто място се нарежда и фразата "честит рожден ден", а последното е отредено за думата "абитуриентка".

Определението на понятието "гефирофобия" е най-търсеното в Google. Следват понятията "интимна връзка" и "естерификация". В топ 10 българите се интересуват също и от определенията за "инфлация", "свръхпечалба" и "пазар на труда".

Сред българските телевизионни формати и сериали челното място заема "Игри на волята", следвано от "Ергенът".

Снимка 645675

Източник: Grayling

Най-търсените за всички времена

Тази година Google празнува 25-ия си рожден ден и отбелязва повода, като разглежда тенденциите, които са предизвикали колективно любопитство през годините. А именно, най-търсените хора, места и неща за всички времена.

Футболът енай-търсеният спорт в света, а Кристиано Роналдо - най-търсеният спортист. От Google откриват и споделена човечност в най-търсеното запитване "как да помогнем". А "сърце" е най-търсеният емотикон, което разкрива още една универсална тема: споделената ни нужда от любов и разбиране.

Путин е най-търсената личност от българите в Google търсачката за 2022 г.

Путин е най-търсената личност от българите в Google търсачката за 2022 г.

Масово се търси "колко струва щраусово яйце"?