Малайзия настоява за подновяване на издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines. Това заяви министърът на транспорта Антъни Локе, цитиран от "Ройтерс".

Думите му са по повод наближаващата 10-та годишнина от изчезването на самолета - една от най-големите авиационни мистерии в света.

Полет MH370 - Boeing 777 с 227 пътници и 12-членен екипаж на борда, изчезна на път от Куала Лумпур за Пекин на 8 март 2014 г.

Първоначално малайзийските следователи не изключиха възможността самолетът умишлено да е бил отклонен от курса. Отломки от самолета бяха открити по крайбрежието на Африка и на островите в Индийския океан.

Министърът на транспорта на Малайзия посочи, че американската фирма за изследване на морското дъно Ocean Infinity е била поканена за обсъждане на последното предложение за търсене след два предишни неуспешни опита.

Водеща теория за изчезването на малайзиския MH370: Капитанът е убил всички

Водеща теория за изчезването на малайзиския MH370: Капитанът е убил всички

Разхерметизирал самолета, а пътниците се задушили на 12 км височина

"Правителството на Малайзия се е ангажирало с издирването на MH370 и търсенето трябва да продължи", подчерта Локе на възпоменателно събитие.

През 2018 г. Малайзия ангажира Ocean Infinity за претърсване на южната част на Индийския океан, като предложи да плати до 70 милиона долара, ако самолетът бъде открит.

През януари 2017 г. Малайзия, Китай и Австралия приключиха безплодното двугодишно подводен издирване на стойност 200 милиона австралийски долара.

Локе заяви, че Малайзия ще разговаря с Австралия за сътрудничество за възобновяване на търсенето, след като предложението на Ocean Infinity бъде одобрено от малайзийското правителство.

Дзян Хуей, китайски гражданин, чиято майка е била пътник на MH370, призова Малайзия да предостави на роднините последната информация, с която разполага.

Разследващите не успяха да разплетат мистерията с изчезналия MH370

Разследващите не успяха да разплетат мистерията с изчезналия MH370

Изчезването на самолета през 2014 г. е една от най-големите мистерии в авиацията

"Докато има комуникация, можем да избегнем недоразумения", заяви Дзян, който е сред членовете на семейството, завело дело в Китай с искане за компенсация за изчезването на самолета.

Съд в Пекин започна изслушвания за обезщетения през ноември.

Над 150 китайски пътници са били на борда, като роднините им са поискали обезщетение от Malaysia Airlines, Boeing, производителя на самолетни двигатели Rolls-Royce и застрахователната група Allianz, наред с други.

Прекратяват издирването на MH370 над 4 години след изчезването му

Прекратяват издирването на MH370 над 4 години след изчезването му

Приключи последното, частно финансирано издирване