Двегодишно дете загина, а осем души са в неизвестност след корабокрушение на мигранти край остров Лампедуза, съобщава "Ройтерс".

Лампедуза се намира в Средиземно море между Тунис, Малта и по-големия италиански остров Сицилия и е първо пристанище за много мигранти, които искат да стигнат до Европейския съюз.

"Спасихме 42 души. Но едно двегодишно момиченце за съжаление загина на спасителния кораб малко преди да пристигне в пристанището", заяви италианският външен министър Антонио Таяни в долната камара на парламента.

Осем души са в неизвестност според разказите на оцелелите, посочи още той и добави, че спасителни лодки и хеликоптери все още ги издирват.

Италия зове ООН да обяви безмилостна война срещу трафика на мигранти

Италия зове ООН да обяви безмилостна война срещу трафика на мигранти

Мелони е готова да поведе усилията срещу "търговците на роби от третото хилядолетие"

Новинарската агенция AGI съобщи, че две деца са сред изчезналите. Друга информационна агенция - Adnkronos, пък информира, че 11 кораба са докарали до Лампедуза повече от 800 мигранти.

Италия отчита драстичен ръст в миграцията по море с близо 150 000 пристигнали от началото на годината в сравнение с около 94 000 през същия период на 2022 г.

Преплаването на централно Средиземно море от Северна Африка до Италия или Малта е един от най-опасните миграционни пътища в света.

Според Международната организация по миграция (МОМ) близо 2200 души са загинали или изчезнали от началото на годината в опит да осъществят това пътуване.

Италия задържа испански кораб, спасявал мигранти в Средиземно море

Италия задържа испански кораб, спасявал мигранти в Средиземно море

Ще му бъде наложена глоба до 10 000 евро