С цел подготовка за риска от горски пожари през идващото лято Комисията обяви днес първия флот от противопожарни въздухоплавателни средства по линия на новата система rescEU за справяне с природни бедствия. Засега седем противопожарни самолета и шест вертолета ще бъдат част от флота на rescEU през първоначалния преходен период, като Комисията взаимодейства с участващите държави за добавяне на допълнителни активи през следващите седмици.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: "Системата rescEU е конкретен отговор, реакция на европейско равнище, в помощ на многото наши граждани, които са изправени пред заплахата от природни бедствия. Всички ние бяхме шокирани като европейци, когато много хора загубиха живота си през последните години вследствие на горски пожари било то в Португалия, или в Гърция.

Европа е изправена пред все по-големи рискове от горски пожари

Европа е изправена пред все по-големи рискове от горски пожари

Европа трябва да остане начело в борбата срещу изменението на климата

Смисълът на европейската солидарност е в защитата на гражданите и взаимопомощта в трудни времена. rescEU предлага практически решения и недвусмислено превръща европейската солидарност в действия".

Комисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис добави: "При горските пожари не може да се чака. За да може да се спасява човешки живот и да се защитават гражданите, ЕС и неговите държави членки обединиха силите си и превърнаха rescEU в реалност. С rescEU имаме допълнителна "предпазна мрежа" по време на криза.

Горски пожари в Македония и Гърция
Обновена

Горски пожари в Македония и Гърция

Високите температури и силният вятър правят стихията неудържима

Много съм горд да видя как нашият европейски флот за гасене на горски пожари ще бъде вече действителност през това лято. Бих искал да благодаря на всички участващи държави членки, които допринесоха за този флот, осигурявайки възможно най-добрата подготовка за евентуални пожари тази година".

Пет държави — членки на ЕС, често засягани от горски пожари през последните години, вече предоставиха на разположение свои самолети и вертолети за преходния флот на rescEU за 2019 г.

Горски пожари в Македония и Гърция
Обновена

Горски пожари в Македония и Гърция

Високите температури и силният вятър правят стихията неудържима

Първоначалните активи са: 2 самолета от Хърватия, 1 самолет от Франция, 2 самолета от Италия, 2 самолета от Испания и 6 вертолета от Швеция.

В допълнение към създаването на флот на rescEU Европейската комисия укрепва своя капацитет за мониторинг и координация с цел подготовка за сезона на горските пожари.

През лятото денонощният координационен център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) ще бъде подсилен с екип за подкрепа при горски пожари, съставен от експерти от държавите членки.

В Испания евакуираха над 1000 души заради горски пожари

В Испания евакуираха над 1000 души заради горски пожари

Около град Могер, на южното крайбрежие...

През целия летен период ERCC ще организира редовни видеоконференции с държавите членки за споделяне на информация относно риска от пожари в цяла Европа.

Спътниковата система на ЕС "Коперник" ще бъде използвана, за да се картографират извънредни ситуации, свързани с горски пожари.

Всички държави — членки на ЕС, и държавите партньори участваха в годишната среща в тази връзка в Брюксел, за да се подготвят за следващия сезон на горските пожари.

През последните месеци бяха проведени няколко полеви учения във връзка с горските пожари. Това включва полевите учения за гражданска защита и за горски пожари MODEX с участието на експерти и спасителни екипи от различни държави — членки на ЕС, провели се на остров Црес, Хърватия, от 7 до 10 април 2019 г. Бяха проведени и други учения в Сплит, Хърватия и Екс ан Прованс, Франция.

Дългосрочната цел е да се увеличат капацитетът и активите, както и да се изгради по-силен резерв на rescEU.

През последните години Европа претърпя сериозни природни и причинени от човека бедствия: горски пожари, наводнения, бури и земетресения доведоха до повече от 100 човешки жертви през 2018 г. За по-добра защита на гражданите в нужда rescEU укрепва незабавно колективната способност на Съюза за предотвратяване, подготовка и реагиране при бедствия, които засягат нашите общества.