Ново проучване за първи път свърза замърсяването на въздуха с наночастици с рака на мозъка.

Свръхфините частици се получават чрез изгаряне на гориво, особено от дизеловите превозни средства, а по-високото излагане значително увеличава шансовете на хората да заболеят от смъртоносния рак.

Предишно изследване показа, че наночастиците могат да влязат в мозъка и могат да носят канцерогенни химикали, пише "Гардиън".

Раковите заболявания на мозъка са рядкост, а учените са изчислили, че увеличаването на излагането на замърсяване е приблизително еквивалентно на преминаването от тиха градска улица към натоварена, което води до един допълнителен случай на рак на мозъка на всеки 100 000 изложени хора.

"Екологични рискове като замърсяването на въздуха не са големи по мащаб - значимостта им идва оттам, че всички хора са изложени", обяснява Скот Уайхентал от университета "Макгил" в Канада, който е водещият автор на изследването, като допълва: "Така че когато умножите тези малки рискове с много хора, изведнъж може да има много случаи. В голям град това може да е значимо число, особено предвид факта, че тези тумори често са фатални."

Изследването анализира медицинската документация и излагането на замърсяване на 1,9 млн. възрастни канадци в периода между 1991 и 2016 г. Такива големи проучвания предоставят сериозни доказателства, макар и не причинно-следствена връзка. Уайхентал уточнява, че връзката между рака на мозъка и наночастиците е "изненадващо последователна", но тъй като това е първото проучване, е важно други изследователи до го повторят.

Откритието на изобилни токсични наночастици от замърсяването на въздуха в човешки мозъци е направено през 2016 г. Всеобхватен глобален преглед по-рано през 2019 г. стигна до заключението, че замърсяването на въздуха може да навреди на всеки орган и на практика всяка клетка в човешкото тяло.

Токсичният въздух е свързан с други ефекти върху мозъка, включително огромни ограничения на интелекта, деменция и проблеми с психичното здраве както при възрастни, така и при деца. Световната здравна организация казва, че замърсяването на въздуха е "тихо извънредно положение за общественото здраве".

Новото проучване, публикувано в сп. Epidemiology, установи, че едногодишно увеличение на излагането на замърсяване от 10 000 наночастици на кубичен сантиметър - приблизителната разлика между тихите и натоварените градски улици - повишава риска от рак на мозъка с повече от 10%.

Нивата на замърсяване в изследваните градове - Торонто и Монреал - са варирали от 6000 кубически сантиметра до 97 000 кубически сантиметра. Уайхентал обясни, че хората, живеещи със замърсяване от 50 000 кубически сантиметра, имат 50% по-висок риск от рак на мозъка, отколкото тези, които живеят с 15 000 кубически сантимента.

Анализът на изследователите е взел предвид фактори като доходи, тютюнопушене и затлъстяване.

"Не знаем много за причините за мозъчните тумори, така че всички фактори на околната среда, които можем да идентифицираме, са полезни за разширяване на разбирането", отбелязва Уайхентал.