Ново проучване, основаващо се на доказателства от минали топли периоди, показва, че глобалното затопляне може да е двойно по-голямо в сравнение с прогнозите.

Бъдещото глобално затопляне може в края на краищата да бъде два пъти по-топло от прогнозираното от климатичните модели, а морското равнище може да се повиши с шест метра или повече, дори ако светът изпълни целта от Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий до 2100 г.

Покачването на морското равнище може да струва 14 трлн. долара годишно

Покачването на морското равнище може да струва 14 трлн. долара годишно

Това дори не е най-лошият сценарий

Това се предупреждава в проучването на международен екип от изследователи от 17 страни, които са публикували констатациите си в сп. Nature Geoscience, като техните изводи се основават на данни от три топли периода през последните 3,5 млн. години, когато светът е бил по-топъл с 0,5 до 2 градуса в сравнение с прединдустриалните температури през 19 век.

Изследването също така разкрива колко големи зони от полярните ледени шапки биха могли да се разтопят, а значителните промени в екосистемите биха могли да доведат до това пустинята Сахара да стане зелена, а краищата на тропическите гори да се превърнат в доминирана от пожари савана.

"Наблюденията от минали периоди на затопляне показват, че редица усилващи механизми, които са слабо представени в климатичните модели, увеличават дългосрочното затопляне отвъд прогнозите на климатичните модели", изтъква водещият автор проф. Хубертус Фишер от Университета в Берн.

Ограничаването до 2 градуса на глобалното затопляне няма да ни спаси

Ограничаването до 2 градуса на глобалното затопляне няма да ни спаси

А това беше надеждата за избягване на смъртоносни въздействия на климата

"Това предполага, че размерът на въглеродните емисии за избягване на глобално затопляне от 2 градуса може да бъде много по-малък от очакваното, оставяйки много малък марж за грешка за постигането на целите на Парижкото споразумение за климата", предупреди ученият.

Положението обаче се влошава от обстоятелството, че днес нашата планета се затопля много по-бързо в сравнение с миналите периоди, тъй като човешките емисии на въглероден диоксид продължават да растат. Дори ако емисиите ни бъдат спрени днес, ще са необходими векове и дори хилядолетия, за да се постигне равновесие.