Икономиката на Тайланд се сви за първи път от шест години заради пандемията от новия коронавирус, която затвори границите и доведе до икономическо опустошение на страната, която е силно зависима от туризма.

Очакваше се около 40 милиона туристи да пристигнат в Тайланд тази година, привлечени от пясъчните му плажове, нощния живот и културата на уличната храна, отбелязва "Гардиън".

Тайланд въвежда извънредно положение

Тайланд въвежда извънредно положение

Премиерът на страната Прают Чан-оча заяви, че едномесечното извънредно положение ще влезе в сила от четвъртък

Но епидемията засегна тежко "златната мина" на страната, като туристическите компании отчетоха още в средата на януари спад на посетителите, след като Китай - най-големият източник на туристи в Тайланд, наложи тежка блокада заради COVID-19.

Данните, публикувани в понеделник от агенцията за икономическо планиране на Тайланд, показват почти 40% спад на пристигащите от чужбина през първите три месеца на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Намалението се превърна в спад на икономиката, като през периода януари-март тя се свива с 1,8% спрямо предходната година.

В Тайланд не е имало свиване на икономиката от 2014 г., когато имаше политически размирици, които задръстиха улиците на Банкок и доведоха до преврат два месеца по-късно през май.

38 нови случаи на заразени COVID-19 в Тайланд и още един починал

38 нови случаи на заразени COVID-19 в Тайланд и още един починал

Броят на заразените вече достигна до 2558, като смъртните случаи са 27

Националният съвет за икономическо и социално развитие (NESDC) също така прогнозира икономиката да се свие с 5-6% през 2020 г. - най-резкия спад след финансовата криза в Азия през 1997-1998 г.

Международният валутен фонд (МВФ) също вижда мрачни перспективи за икономиката на страната, прогнозирайки спад от 6,7% за 2020 г., с което Тайланд може да стане с най-лошите показатели сред останалите страни в Югоизточна Азия.

Страната влезе в извънредно положение в края на март и забрани всички международни полети до края на юни.

В момента има повече от 3000 регистрирани заразени с Covid-19, от които са починали 56 души.

В Китай, Тайланд и Нова Зеландия само двама новозаразени с коронавирус

В Китай, Тайланд и Нова Зеландия само двама новозаразени с коронавирус

В Нова Зеландия са починали само 20 души от началото на епидемията