Разрушаването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) променя значително географията и топографията на Херсонския фронт в Южна Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Снимки, заснети в 04:00 ч. на 7 юни, показват, че наводнението силно нарушава подготвените руски отбранителни позиции на източния (левия) бряг на река Днепър - особено силно са засегнати руските позиции на първа линия в Хола Пристан и Олешки.

Различни източници съобщават, че Олешкьой, Хола Пристан, Козача Лахери и Днепрян са почти изцяло наводнени, като в някои райони нивото на водата се е покачило до височината на едноетажни сгради.

Украинският щаб, създаден за отстраняване на последиците от разрушаването на язовира, съобщава, че към 7 юни 29 населени места са частично или напълно наводнени, като 19 от тях се намират на контролираната от Украйна територия, а 10 - на окупираните от Русия територии.

Руски източници публикуваха кадри, според които водата в Нова Каховка е започнала да се отдръпва и е спаднала с 30 см.

Руските източници твърдят също, че нивото на водата е намаляло с три до четири метра в някои райони от високите 10 метра.

Съобщава се, че към 7 юни нивото на водата в близкия град Николаев се е повишило със 70 см.

Наводненията вероятно ще се влошат и ще променят допълнително географията в Херсонска област през следващите 72 часа.

Разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ-а засяга руските военни позиции на източния бряг на река Днепър.

Наводнението е разрушило много руски полеви укрепления на първа линия, които руските военни са възнамерявали да използват за защита от украински нападения.

Бързите наводнения вероятно са принудили руския персонал и военна техника в основните руски пунктове за съсредоточаване в Олешки и Хола Пристан да се изтеглят. Преди това руските сили са използвали тези позиции за обстрел на град Херсон и други селища на западния (десния бряг) на Херсон.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк заяви, че руските сили са преместили личния си състав и военната си техника на разстояние от пет до 15 километра от зоната на наводнението, което поставя руските сили извън артилерийския обсег на някои населени места на западния (десен) бряг на река Днепър, които те са атакували.

Наводнението също така унищожи руските минни полета по крайбрежието, като на видеозаписи се вижда как мини се взривяват във водата от наводнението.

Ръководителят на окупацията на Херсонска област Владимир Салдо обаче твърди, че унищожаването на язовирната стена е от полза за руската отбрана, защото ще усложни украинското напредване по реката. Оценката на Салдо за ситуацията пренебрегва загубата на първата линия от подготвени укрепления на Русия. Не е ясно и количеството руска тежка техника, загубена през първите 24 часа от наводнението.

Украински официални лица продължават да обвиняват руските сили, че са разрушили язовирната стена на ВЕЦ-а от страх, че украинските сили ще се приземят на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Представителят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) Андрий Юсов заяви, че само руските сили са могли да взривят язовира предвид неговите конструктивни и инженерни особености, и отбеляза, че руснаците са "много щастливи, че островите, на които се твърди, че са се базирали (украинските сили), са били наводнени".

Хуменюк заявява, че руските сили не са обмислили последствията, преди да унищожат язовира, и са били твърде загрижени за украинско контранастъпление.

Украинският генерален щаб също така твърди, че руските сили са взривили вътрешните структури на ВЕЦ-а, за да повредят язовира и по този начин да предотвратят настъплението на украинските сили.

Лондон: Взривеният язовир Каховка причини тежки наводнения

Лондон: Взривеният язовир Каховка причини тежки наводнения

За момента работата на Запорожката АЕЦ не е застрашена

Руските военни блогъри изразиха загриженост относно твърденията за украинско пресичане на реката на източния бряг в деня преди разрушаването на язовира на ВЕЦ, както и многократно в миналото. Свързан с Кремъл военен блогър твърди, че към 5 юни е имало активни сблъсъци между украински и руски сили в района на Дачи на източния бряг на река Днепър (на 11 км югозападно от град Херсон) и на оспорваните острови край град Херсон.

Военният блогър твърди, че броят на украинските моторни лодки също се е увеличил в делтата на Днепър от 5 юни. Друг военен блогър изказа предположение, че украинските сили се опитват да създадат плацдарм, като превземат язовирната стена на ВЕЦ-а.

ISW не предлага оценка на това дали украинските сили са се опитвали да преминат реката или с каква цел са се опитвали да го направят. Ясната загриженост в руското военно информационно пространство обаче показва, че страхът от такова преминаване и убеждението, че то е в ход или предстои, е присъствал в съзнанието на руснаците, които внимателно са следили войната малко преди разрушаването на язовира.

Вестник "Ню Йорк Таймс" (NYT) съобщи, че експерти по инженерни науки и боеприпаси смятат, че вероятната причина за срутването на язовира на централата на 6 юни е умишлена експлозия.

NYT съобщава, че взрив в затворено пространство би нанесъл най-големи щети, докато външните детонации - например при целенасочени ракетни или артилерийски удари - биха упражнили само част от силата, необходима за разрушаването на язовира.

NYT цитира експертите, които признават, че преди разрушаването на язовирната стена е била повредена от военни операции, но се питат дали само тази повреда е била достатъчна за разрушаването на язовира.

NYT съобщава, че язовирът е бил разрушен за първи път в средата си, близо до ВЕЦ-а на контролирания от руснаците източен (ляв) бряг на реката, и че през деня са се срутили още части от язовира - модел, който един от експертите определя като несъвместим с това, че язовирът се е срутил поради предишни повреди.

Зеленски: Правим всичко, за да осигурим вода след взрива в язовир Каховка

Зеленски: Правим всичко, за да осигурим вода след взрива в язовир Каховка

Централата е била напълно разрушена и не може да бъде възстановена

Руските сили и окупационните власти реагират на наводненията в Херсонска област с голяма степен на дезорганизация и по този начин увеличават вредите за цивилното население на окупираните райони. Ръководителят на окупационната служба в Херсонска област Владимир Салдо твърди, че руските власти са евакуирали около 1500 души от наводнените райони и са създали 48 временни места за настаняване в окупираната Запорожка област, за да ги настанят.

Салдо твърди също, че Херсонската окупационна администрация "почти задължително" изпраща децата, живеещи в наводнените райони, в "лагери за отдих", разположени по-дълбоко в окупираната от Русия Херсонска област и в окупирания Крим.

Съобщенията на Салдо за активни усилия от страна на окупационните власти обаче не съвпадат с докладите на украински официални лица и с непотвърдени данни от окупирания източен (ляв) бряг на Херсонска област. Украинският генерален щаб съобщава, че руски военни в близост до Козачи Лахери (на 30 км югозападно от КЗП на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър) целенасочено са възпрепятствали цивилното население да напусне района въпреки наводненията.

Съветникът на украинската Херсонска областна администрация Серхий Хлан заяви, че жителите на населените места на източния бряг чакат на покривите си без храна и вода окупационната администрация да им предостави помощ и да ги евакуира, докато руските войници са напуснали позициите си и са избягали.

Мини плуват във водите след атентата в "Нова Каховка"

Мини плуват във водите след атентата в "Нова Каховка"

Предупреждението е от международна организация

Руската опозиционна медия "Верстка" съобщи, че цивилните жители на окупирания от Русия град Олешки (на 53 км югозападно от язовира) са чакали почти два дни по покривите да пристигнат доброволци и служители на руското Министерство на извънредните ситуации, след което те са помогнали на цивилните да се евакуират в сухите райони на Олешки, но руските сили не са позволили на цивилните да се евакуират извън Олешки.

Различните реакции на руските сили и окупационните власти и бавното време за реакция показват, че те не са били подготвени да се справят с евакуацията на цивилни граждани.

Разказите на цивилни граждани за липсата на евакуация в Белгородска област в отговор на набезите на проукраинските изцяло руски руски доброволчески корпуси (РДК) и легион "Свобода на Русия" (СРЛ) показват подобен модел на руските власти, които се затрудняват да координират евакуацията дори на собствената си територия.

Избрани руски висши военни офицери, свързани с Групата "Вагнер", продължават да се представят за ефективни командири, за да се харесат на руския президент Владимир Путин, като се възползват от важни военни събития.

Руски военен блогър публикува дълго интервю с руския полковник "К. Залески", в което Залески твърди, че командващият руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински е изиграл решаваща роля за способността на руските сили да се защитят от продължаващите украински локални контраатаки край Велика Новосилка, Донецка област.

Залески потвърди предишни твърдения, че от 1 април Теплински е станал общ заместник-командир на театъра на военните действия, отговарящ за Южна Украйна, и похвали Теплински за това, че е участвал активно в руската отбранителна подготовка западно от Въгледар и в цялата южна част на страната.

В интервюто руската отбрана срещу тези локални украински атаки е представена като значително начинание, което контрастира с твърденията на някои руски военни блогъри, че тези украински операции представляват разузнаване на силите и не са част от основното контранастъпление.

Задействаха европейския механизъм за помощ за района на "Каховка"

Задействаха европейския механизъм за помощ за района на "Каховка"

Контейнери за вода, помпи, походни легла, генератори

Интервюто в подкрепа на Теплински вероятно е част от информационна операция, целяща да подкопае руското Министерство на отбраната (МО).

Залески твърди, че Теплински е похвалил командирите на 5-та смесена армия и 36-та смесена армия (и двете от Източния военен окръг) за отбранителните им усилия в района на Велика Новосилка, но твърди, че не всички от руското военно командване са проявили подобна храброст.

Залески твърди, че Теплински лично е подреждал руските формирования по отбранителните им линии, инспектирал е батальоните и е обучавал личния състав, като повтаря критиките на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин от 6 юни, че служителите на МО трябва да посещават фронтовите линии.

Интервюто беше публикувано почти веднага след като МО заяви, че началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов е поел командването на руските операции в южната част на страната на 5 юни, и след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу окачестви отбраната като успех на МО на 6 юни.

Шойгу по-специално също така похвали елементи от 5-та и 36-та комбинирана армия, но не ги посети на фронтовата линия, както според съобщенията направил Теплински.

На Теплински се наложи да използва руски военен блогър, за да си припише заслугите за отблъскването на заявените украински атаки в Източна Запорожка и Западна Донецка област. Преди това МО е блокирало възможността свързани с Вагнер командири да бъдат представяни в официални платформи.

Заслужава да се отбележи, че руските командири и висши военни ръководители изглежда дават приоритет на публичното позиране в разгара на текущи значими военни операции и големи катастрофи.

Лондон: Враждата между ЧВК Вагнер и руското МО се ожесточава

Лондон: Враждата между ЧВК Вагнер и руското МО се ожесточава

Евгений Пригожин заяви, че армията е използвала умишлена смъртоносна сила срещу частите на Вагнер

Рекламните кампании на командирите, свързани с "Вагнер", може да се окажат недостатъчни, за да се отклонят от реалностите на бойното поле.

Въпреки че някои големи военни блогове подсилиха интервюто на Теплински на 7 юни, по-широкото руско информационно пространство остана наситено с тактически твърдения за украински контраатаки край Велика Новосилка и с катастрофата на язовира на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ).

Основни изводи

  • Разрушаването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) променя значително географията и топографията на Херсонския фронт в Южна Украйна.
  • Украинските официални лица продължават да обвиняват руските сили за разрушаването на язовира "Каховка" от страх, че украинските сили ще се приземят на източния (левия) бряг на Херсонска област.
  • Вестник "Ню Йорк Таймс" (NYT) съобщи, че експерти по инженерни науки и боеприпаси смятат, че вероятната причина за разрушаването на язовира "Каховка" на 6 юни е умишлена експлозия.
  • Руските сили и окупационните власти реагират на наводненията в Херсонска област с голяма степен на дезорганизация и по този начин увеличават вредите за цивилното население на окупираните райони.
  • Избрани руски висши военни офицери, свързани с групата "Вагнер", продължават да заемат позиция на ефективни командири, за да се харесат на руския президент Владимир Путин, като се възползват от високопоставени военни събития.
  • Интервюто в подкрепа на Теплински вероятно е част от информационна операция, целяща да подкопае руското Министерство на отбраната (МО).
  • Реактивните кампании за връзки с обществеността на свързаните с Вагнер командири може да не са достатъчни, за да се отклонят от реалностите на бойното поле.
  • Руски и украински официални лица обвиниха всяка от другите държави, че е повредила тръбопровод за амоняк, който минава през Харковска област, и е причинила изтичане на амоняк.
  • Руските сили продължиха да провеждат наземни атаки в района на Кременна.
  • Украински официални лица посочиха, че от 7 юни украинските сили провеждат настъпателни операции в посока Бахмут.
  • Руските сили са продължили ограничени наземни атаки по линията Авдийвка - град Донецк.
  • Руски източници продължиха да твърдят, че на 7 юни украинските сили са провели наземни атаки по административната граница между Донецка и Запорожка област.
  • Съобщава се, че руските и украинските сили са участвали в престрелки в западната част на Запорожка област.
  • Руските власти продължават да ограничават международните пътувания на лицата, отговарящи на изискванията за военна служба.
  • Руските официални лица и окупационните власти продължават да създават програми за покровителство между руските региони и окупираните територии с цел интегриране на окупираните територии в Русия.