Експлозия избухна в газопровода Уренгой-Помари-Ужгород, свързващ Северозападен Сибир в Русия с Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на руското издание "РБК".

Местните власти съобщиха в "Телеграм", че един човек е бил ранен при взрива, а притокът на газ през засегнатия участък от тръбопровода е бил прекъснат към 13:50 часа местно време.

Впоследствие ТАСС, позовавайки се на службите за спешна помощ, съобщи, че са загинали трима души, а друг е ранен. Всички те са работили по газопровода.

Експлозията е станала по време на техническа работа.

По данни на регионалното министерство на извънредните ситуации руската Чувашка република тръбопроводът е бил прекъснат близо до село Калинино, на около 150 км западно от град Казан, разположен на река Волга. Съобщава се за постъпил сигнал за пожар по газопровод, без да се уточнява кой.

Газопроводът, който доставя синьо гориво в Европа от руската Арктика, е построен през 80-те години на миналия век. Той влиза в Украйна през измервателния пункт "Суджа", който в момента е основният маршрут за руския газ за Стария континент.

По-рано днес руският газов гигант "Газпром" съобщи, че очаква през следващите 24 часа да изпомпи 43 милиона куб.м газ за Европа, именно през пункта "Суджа".

Русия още не мисли за ремонт на "Северен поток"

Русия още не мисли за ремонт на "Северен поток"

Москва чака да бъде извършена пълна оценка на щетите

Сходен случай имаше и преди три месеца, когато в рамките на няколко часа на 26 септември бяха открити три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Швеция потвърди, че "Северен поток" е бил повреден умишлено

Швеция потвърди, че "Северен поток" е бил повреден умишлено

В района са открити останки от експлозиви

Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на "саботаж", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

От своя страна Русия обвини Запада за експлозиите. Преди дни тя обяви, че британският флот е организирал взривовете на газопроводите.

Москва многократно е отхвърляла като "глупави" обвиненията, че тя стои зад взривовете на "Северен поток". Руски официални лица подчертаха, че Вашингтон има мотив за саботажа, тъй като иска да продава повече втечнен природен газ (LNG) на Европа.

Съединените щати обаче отрекоха да са замесени.

Отломките от "Северен поток" са разпръснати в радиус от 250 м

Отломките от "Северен поток" са разпръснати в радиус от 250 м

Това е показало проучване на компанията оператор на газопроводите