САЩ не бързат да налагат санкции срещу Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на изказване на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Той посочи, че Белият дом се нуждае от допълнително време, за да получи по-ясна картина за убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги.

Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Не е имало опит за разпит. Те са отишли, за да го убият

Той изчезна на 2 октомври, след като посети саудитското консулство в Истанбул. Рияд първоначално отричаше, че е замесен, но преди седмица призна, че журналистът е починал при инцидент в сградата на мисията, но и заклейми истерията около случая.

Междувременно се засилват спекулациите, че Джамал Кашоги е бил убит преднамерено, а трупът му е бил разчленен. Все още тялото на Кашоги все още не е открито, след като останките му бяха търсени дори и в канализацията на Истанбул.

Джамал Кашоги не е единствената жертва на режима в Рияд

Джамал Кашоги не е единствената жертва на режима в Рияд

Принцове - дисиденти изчезват в Европа

Причината е, че журналистът е известен критик на престолонаследника Мохамед Бин Салман. Властите в Рияд твърдят, че принцът не е знаел за планираната операция, която доведе до уволнението на високопоставени служители в разузнаването.

Майк Помпео все пак намекна, че САЩ обмисля да наложи персонални санкции на замесените в убийството на Джамал Кашоги, а не на Саудитска Арабия.

Случаят с убийството на Кашоги разгневи международната общност. Бизнес лидери от западни страни ще бойкотират конференция, организирана в Саудитска Арабия, руски бизнесмени обаче обявиха, че ще отидат. Германия, Франция, Турция и други страни, включително международни организации, призоваха за пълно изясняване на случая и поискаха поемане на отговорност.