Индонезия затвори летище в провинцията Манадо и евакуира стотици жители от околностите на вулкана Руанг, след като изригвания продължаваха с дни. Обявена е най-висока степен на тревога, съобщават от Reuters по данни на правителствената агенция за вулканологично проучване на Индонезия.

Местните власти са отцепили зона от 6 километра около вулкана и евакуират още жители, някои от съседния остров Тагуланданг, съобщи Абдул Мухари, говорител на Националната агенция за управление на бедствията.

Близо 1500 души от високорискови райони трябваше да бъдат незабавно евакуирани, добави той, докато още почти 12 000 ще бъдат засегнати.

"Потенциалът за по-нататъшно изригване все още е висок, така че трябва да останем нащрек", заяви Херунингтяс Деси Пурнамасари, служител на агенцията по вулканология, пред репортери днес.

Според съобщения към агенцията падащи камъни и пепел са повредили домове и са принудили близката болница да се евакуира, допълни Пурнамасари.

Транспортните власти са затворили летището в столицата на провинцията Манадо, за да се предпазят от пороите пепел от изригването. Авиокомпанията Air Asia пък е отменила полети към девет летища в Източна Малайзия и Бруней, след като авиационните власти предупредиха за заплаха за безопасността.

Има и риск от цунами, ако части от планината се срутят в океана долу, посочват от правителството.

Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Индонезия

Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Индонезия

Дни наред Руанг изхвърля в небето облаци от лава и пепел