До края на настоящото столетие Земята остава на път да се затопли над 3 градуса по Целзий, въпреки спада в емисиите на парникови газове заради пандемията и обещанията за ограничаване на замърсяването. Това обявиха от ООН, цитирани от "Франс прес".

В годишната си оценка на нивата на емисиите Програмата на ООН за околната среда е установила, че 7-процентното спадане на въглеродното замърсяване през 2020 г. ще има "незначително въздействие" върху затоплянето без широко и бързо отказване от изкопаемите горива.

Докладът за несъответствието в емисиите анализира пропастта между действията, изисквани съгласно Парижкото споразумение за климата, и намаляването на емисиите, планирани понастоящем от страните.

Установено е, че "зеленото възстановяване" от пандемията, при което се засилват обещанията за нетна нула на емисиите, може да намали с 25% емисиите до 2030 г.

2020 - една от трите най-горещи години в историята

2020 - една от трите най-горещи години в историята

Все още може да стане и най-топлата в историята

Това би доближило света до нива, необходими за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса, както е предвидено в Парижкото споразумение.

С малко над 1 градус глобално затопляне в сравнение с времената отпреди индустриалната епоха, Земята вече изпитва по-силни и по-чести суши, горски пожари и супербури, станали по-смъртоносни от покачващото се ниво на моретата.

"2020 г. е на път да стане една от най-топлите в историята, докато горските пожари, бурите и сушите продължават да сеят хаос", изтъква изпълнителният директор на Програмата на ООН за околната среда Ингер Андерсен.

Тя каза, че докладът показва, че зеленото възстановяване покрай пандемията "може да отнеме огромна част от емисиите на парникови газове и да помогне за забавяне на климатичните промени".

"Апокалиптични" страхове заради климата спират хората да имат деца

"Апокалиптични" страхове заради климата спират хората да имат деца

А хора, които са вече родители, изразили съжаление, че имат деца

Програмата на ООН за околната среда настоя миналата година, че емисиите трябва да падат с 7,6% годишно до 2030 г., за да се запази по-амбициозната цел от Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса.

Въпреки че през 2020 г. емисиите вероятно ще спаднат в голяма степен в съответствие с това число, е необходимо да се постигне безпрецедентно забавяне в промишлеността, пътуванията и производството.

Експертите се опасяват, че възстановяването на въглеродните емисии е почти неизбежно през 2021 г.; миналата седмица ООН заяви, че страните планират да увеличават производството на изкопаеми горива с 2 процента всяка година през това десетилетие.

За да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса, производството на петрол, газ и въглища вместо това трябва да спада с 6% всяка година.

Днешната оценка е установила, че емисиите през 2019 г. - година, която учените все още се надяват да представлява връх в годишното въглеродно замърсяване - са достигнали 59,1 гигатона CO2 еквивалент.

Климатичните промени са по-голяма заплаха от COVID-19

Климатичните промени са по-голяма заплаха от COVID-19

Дори докато пандемията бушува, климатичните промени не спират да причиняват големи щети

Това представлява 2,6% увеличение в сравнение с 2018 г., до голяма степен обусловено от увеличаване на горските пожари, уточняват от Програмата на ООН за околната среда.

В доклада се посочва, че намалените пътувания, промишлена дейност и производство на електроенергия заради пандемията ще доведат до намаляване на емисиите със 7% в сравнение с миналата година.

Но това би довело до ограничаване на глобалното затопляне само с 0,01 градуса до 2050 г.

Програмата на ООН за околната среда заяви, че при зелено възстановяване от COVID-19 емисиите ще достигнат 44 гигатона през 2030 г. в сравнение с предвидените 59 гигатона, което ще даде на човечеството 66% промяна в задържането на повишаването на температурата под 2 градуса.

Френски съд даде три месеца на правителство да предприеме действия в борбата с климата

Френски съд даде три месеца на правителство да предприеме действия в борбата с климата

Съдът предприе необичаен ход, публикувай решението си на английски и френски език

Това ще означава необходимост от масово преминаване към възобновяеми енергийни източници, пряка подкрепа за технологии с нулеви емисии и инфраструктура, намаляване на субсидиите за изкопаеми горива, липса на нови въглищни централи и масово залесяване.

И въпреки това възстановяването от пандемията изглежда вече има подкрепа за индустриите с високо замърсяване, които вече са в разчетите, като само една четвърт от страните от Г-20 са посветили дялове на разходите на мерки с ниски въглеродни емисии.

Докладът също така разкрива огромното неравенство по отношение на въглеродното замърсяване: най-богатите 1% отговарят за повече от два пъти комбинираните емисии на най-бедните 50%.

Програмата на ООН за околната среда настоява, че тази група трябва да намали въглеродния си отпечатък с 30 пъти, за да остане в съответствие с целите от Парижкото споразумение.

Климатичните промени удвоиха природните бедствия от 2000 г.

Климатичните промени удвоиха природните бедствия от 2000 г.

Между 2000 и 2019 г. са се случили 7348 големи природни бедствия