Във връзка с началото на учебната година в училищата и вузовете от БДЖ припомнят, че всички учащи на възраст до 26 години (ученици, студенти и докторанти редовно обучение) имат право да пътуват с 50 % намаление от редовната цена на билета във втора класа на всички пътнически и бързи влакове.

За да могат да ползват тази отстъпка, е необходимо да си закупят железопътна карта „Учащ". Тя се издава във всички железопътни бюра и гари в страната срещу снимка и уверение от съответното учебно заведение и студентска книжка. Картата струва 1 лев и е валидна от 1 октомври до 30 септември на следващата година, освен ако в уверението от учебното заведение не е посочен друг срок.

Притежанието на тази карта предоставя и други „бонуси" за учащите. Те могат да закупят с 50 % отстъпка и абонаментна карта за един или три месеца, като по този начин цената на всяко тяхно пътуване ще бъде още по-ниска. Допълнително предимство е фактът, че абонаментните карти важат за пътуване както с пътнически, така и с бърз влак без да се доплаща разлика в цената заради различната категория на влака.

Намаления при пътуване с БДЖ може да се ползва и чрез карта „ISIC", която се издава на ученици над 12 години, както и на студенти редовно обучение, докторанти, специализанти, стажанти и редовни аспиранти на възраст до 26 години. Притежателите на тази карта ползват 50 % намаление от цената на билетите и абонаментните карти при пътуване във втора класа на бързите и пътническите влакове на територията на страната.

От БДЖ припомнят и че учащите до 26 години ползват допълнителни намаления и при пътувания в група - 75 % намаление от редовната цена на билетите за организирани групи от минимум 10 души. За целта е необходимо да се представи писмо и поименен списък в два екземпляра с посочени дати на раждане на участниците в групата, заверени с подпис и печат от учебното заведение. В случай, че пътуващите в групата ученици или студенти са от различни учебни заведения, тогава те трябва задължително да представят и железопътна карта „Учащ". В двата случая, преподавателите, които придружават  групата (1 преподавател на 10 учащи), ползват също 75 % намаление от цената на билета.