Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия елит на България. Те призоваха за отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на нашето общество и бъдещето на България.

България е част от Европейския съюз и НАТО - организации, които отстояват принципите на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. В този контекст, бъдещето на страната ни е неразривно свързано с тези ценности, посочват те в общата си позиция.

Чуждият бизнес отправи апел за политически консенсус по няколко теми:

  1. Принципите на демокрацията и върховенството на правото: Според търговските камари е нужно да се укрепи правовата държава, като се гарантира независимостта на съдебната система и ефективността на институциите. Трябва да се работи за намаляване на корупцията и за повишаване на прозрачността и ефективността в управлението на държавата.
  2. Човешките права и свободи: Защитата на основните права и свободи на всеки гражданин, в т.ч. на живот, собственост, инициатива и избор, трябва да бъде на първо място във всяко решение на Народното събрание и на изпълнителната власт Сигурността и благосъстоянието на всички социални групи трябва да бъдат приоритет, изтъкват представителите на бизнеса.
  3. Икономическо развитие и социална справедливост: В позицията си изтъкват, че е време да се фокусираме върху създаването на устойчива икономика, базирана на наука, иновации, която да осигурява стабилност и просперитет и която е още по-добре интегрирана в Трансатлантическата икономика и конкурентоспособна на глобалния пазар. Според тях е нужна работа за влизането в еврозоната през 2025 г. и Шенген по суша.

Призоваваме всички политически партии и лидери към диалог, конструктивност и поставяне на ясни цели при формирането на правителство. Бизнесът очаква стабилност и предвидимост, а това може да бъде постигнато само чрез общи усилия и компромис. Уважаеми народни представители, съдбата на България е във Вашите ръце, се казва още в позицията на Американска търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург Бизнес клуб, Българо-испанска търговска камара, Българо-швейцарска търговска камара, Германо-българска индустриално-търговска камара, Конфиндустриа България и Френско-българска търговско-индустриална камара.

Борисов дойде да вземе мандата за Росен Желязков

Борисов дойде да вземе мандата за Росен Желязков

Лидерът на ГЕРБ обяви официално кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател