Европейската комисия предлага да отпусне 9.77 млн. евро на България като компенсация за логистичните затруднения, произтичащи от вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Финансовата подкрепа е част от постигнатото на 28 април споразумение между ЕК, България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия за възобновяване на транзита на украинско зърно през страните членки, като те трябваше да отменят едностранно наложените мерки за забрана на внос на земеделски продукти от Украйна, а вместо тях да бъде наложена общоевропейска забрана на четири продукта. Сделката включваше и пакет за подкрепа на стойност 100 милиона евро за местните фермери.

Комисията предлага да се отпуснат 5.24 млн. евро за Словакия, 9.77 млн. евро за България, 15.93 млн. евро за Унгария, 29.73 млн. евро за Румъния и 39.33 млн. евро за Полша. Петте държави могат да допълнят тази подкрепа от ЕС до 200% с национални средства, което би възлязло на обща финансова помощ в размер на 300 млн. евро за засегнатите земеделски стопани.

При разпределението се взема предвид тежестта на всяка засегната държава в селскостопанския сектор на Съюза въз основа на размера на директните плащания по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП), както и относителният ръст на украинския внос на зърнени култури и маслодайни семена в тези държави членки.

Подробностите по предложението на Комисията са обсъдени с представители на страните членки по време на ad hoc заседание на комитет за общата организация на селскостопанските пазари. Предстои на следващото заседание всички държави членки да гласуват по предложението. В случай, че мярката бъде одобрена от държавите членки, Комисията я приема. След това тя ще бъде публикувана в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила в деня след публикуването, така че петте засегнати държави членки да могат незабавно да я приложат.

Помощта за земеделските стопани се разпределя от органите на петте държави членки, като вземат предвид степента на затрудненията им, икономическите щети и гарантират, че те са крайните бенефициери на финансовата помощ.

Плащанията следва да бъдат извършени до 30 септември 2023 г. България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия ще трябва да уведомят Комисията за подробностите относно изпълнението на мярката, а по-специално критериите, използвани за изчисляване на помощта, планираното въздействие на мярката, нейната оценка и предприетите действия, за да се избегне нарушаване на конкуренцията и свръхкомпенсация.

Припомняме, днес Министерският съвет отмени националната забрана за внос на стоки от Украйна. Отмяната влиза в сила от датата, когато влиза в сила съответната европейската забрана.

Предишната помощ на ЕК към българските зърнопроизводители бе в размер на 16.7 млн. евро като компенсация заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Мярката влезе в сила на 6 април 2023 г.

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната