"Ние сме малък потребител и можем да се снабдяваме за собствените си нужди и от предиханията на минаващите през България потоци", заяви депутатът от "Демократична България" Георги Ганев в студиото на Нова телевизия.

Перспективата пред страната ни е да започне да се снабдява независимо с газ.

Ганев не препоръчва България да се връща към договора с "Газпром" най-малкото защото няма смисъл, а прогнозите са за нормализиране на цената на газа до края на годината.

По отношение на възможността все пак Европа да плаща за газа, каквато информация вече се появи, Георги Ганев обясни, че "Газпром" са променили условията, по които природният газ да се плаща в рубли, и затова се спекулира, че редица държави ще приемат условията им. Реално преди спирането на газа за България и Полша условието на Кремъл е било, че плащането се зачита в момента на постъпването на сумата в рублевата сметка, което е изключително рисково заради неяснотата. Сега вече условието е плащането да се зачита в момента на постъпването на сумата в евровата сметка.

Николов: Очакваме инструкции от ЕК за плащането на руския газ в рубли

Николов: Очакваме инструкции от ЕК за плащането на руския газ в рубли

Не знае откъде идват слуховете за прекратени отношения с "Газпром"

След като България показа, че може да се справи и без руския газ, руската страна промени пак условията и условията, при които спряха газа за България и условията, които са в момента, са различни", посочи Ганев и допълни, че не смята, че ако останалите европейски страни си плащат за природния газ от Русия, това би обезсмислило санкциите.

Той не би препоръчал страната ни да се върне към доставки от "Газпром". "Това е партньор, на който не може да се разчита за изпълнение на договори. Отделно "Газпром" се отнесе специално към страната ни по изключително безпардонен начин", категоричен е депутатът от "Демократична България".

Все още Георги Ганев няма информация как точно ще се случи администрирането на мярката за подпомагане на домакинствата за скъпото гориво. Предположението му е, че би работила системата с ваучерите за храна, но те минават през работодателите. От мерките, които кабинетът прилага като антикризисни, Ганев е убеден, че най-работещата ще е увеличаването на прага да регистрация по ДДС, но тя ще има ефект в дългосрочен план.

КНСБ: Някои от мерките на кабинета ще имат спорен ефект

КНСБ: Някои от мерките на кабинета ще имат спорен ефект

Любослав Костов даде пример с 0% ДДС на хляба

Георги Ганев остава скептичен по отношение на мярката с нулевата ставка ДДС за хляба - "Всички изпаднахме в ситуацията да разсъждаваме какво е точно хляб и се връщаме във времената на Мария Антоанета да разсъждаваме кифлата хляб ли е." Ганев обясни, че дали ще проработи мярката зависи от еластичността на търсените продукти, т.е. и от чувствителността на клиентите - бедните домакинства, които са принудени да си купят този хляб, няма да усетят по джоба си мярката, а ще го усетят богаташите, които избират между различни самуни от по 5-6 лева така или иначе.

Гьоков не очаква значително поевтиняване на хляба заради ДДС-то

Гьоков не очаква значително поевтиняване на хляба заради ДДС-то

Годишната инфлация няма да достигне 20 процента, според него