До понеделник железничарите ще получат заплатите си за юли, а до 8 октомври - аванс за септември.
Това съобщиха от Министерството на транспорта във връзка с напрежението в сектора и възможният риск от провеждане на протести.

От ведомството посочват, че министър Александър Цветков е преговарял с транспортните и железничарски синдикати. Той е изтъкнал и основните причини, довели до забавяне на възнагражденията.

На първо място това е спадът на товарните превози спрямо съответния период на миналата година с 45% и на пътническите със 7%.

Аргумент е и неравномерното изразходване на годишната субсидия и по-точно изразходвани по-големи суми в месеците до юли и оставащи по-малки суми за следващите месеци, както и предсрочното усвояване на 80% от средствата за капиталови разходи.

Предстоящото погасяване на две вноски по заеми към банки за ноември и декември - на обща стойност около50 млн. лв. допълнително ще утежни изплащането на възнагражденията.

В тази обстановка дружествата са силно затруднени да изплащат дължимите на работниците заплати, посочват още от транспортното министерство.

От там обаче подчертават, че са предприети решителни мерки за преодоляване на тежката ситуация в сектора. Сред тях са блокиране на останалите 20% от капиталовите разходи с цел пренасочване на средствата за изплащане на работните заплати.

Осъществяват се и интензивни преговори с банките-кредитори за отсрочване за 2010 г. на задълженията на компаниите, дължими към ноември и декември 2009 г.

Министърът и синдикатите се споразумяха да отправят апел към Асоциацията на банките в България за разбиране към затрудненото положениена работниците от системата на жп транспорта и обсъждане на възможности за разсрочване на техните задължения.