Стартира процедура за избор на превозвач за обществени жп превози.
Това предвижда решението на правителството, с което се възлага на транспортния министър да проведе процедура за обществени поръчки за избор на превозвач.

Желаещите да кандидатстват трябва да имат лиценз за пътнически превози в железопътния транспорт.

Според определените от правителството условия от превозвача ще се изисква компенсиране и субсидиране на пътническите превози, както предвижда наредбата за задължителните обществени превози в жп транспорта.

Наредбата включва критерии, които отчитат обществения интерес, способността на превозвача да изпълнява задълженията на обществени услуги, да осигурява продължителност, редовност, капацитет и качество на жп превозите и др.

Предвижда се договорът за извършване на пътническите превози да бъде сключен за 15 години.

Гореизброените изисквания  ще бъдат посочени в документацията.

С жп транспорта годишно се превозват около 35 милиона пътника, обслужват се 678 гари в страната с 561 влака всеки ден.

За извършването на тези превози са необходими над 500 вагона със седящи места, 70 спални вагона, 25 дизелови мотрисни влака, 75 електрически мотрисни влака и 200 локомотива.

Процедурата за избор на превозвач се отнася за превоз на пътници на територията на страната с бързи и пътнически влакове при поемането на задължение за превоз и тарифно задължение, включително и за пътници, които ползват услугата безплатно или на намалени цени.