Предлагаме да отворим специален иновационен фонд в рамките на инициативата "Три морета". Инвестирането в големи инфрастуктурни проекти би било безсмислено, ако не подкрепя конкретни бизнес инициативи. В този смисъл би трябвало тези модерни технологии да бъдат използвани за създаването на иновации в индустрии на бъдещето, като например биотехнологии. За това настоя министърът на икономиката Кирил Петков, който взе участие и направи презентация в работен панел на тема "Иновации" по време на Бизнес форума, част от провеждащото се в София събитие, съобщиха от министерството.

По думите му, сътрудничеството между иновационните екосистеми в региона предполага мащабни инициативи в публични и частни структури - като технологични паркове, мрежи от иновационни центрове, изследователски организации и университети. Можем да обединим водещи световни компании с иновативни стартиращи такива в Изкуствен интелект, които да подкрепят дигитализацията на индустрии на бъдещето, чрез наличната българска и регионална инфраструктура и експерти в областта.

"В България работят и успешно се създават множество такива стартъпи, работещи на световно ниво, които могат да обединят усилия в създаването на иновативни решения в различни индустрии, каза той. Министърът даде пример с биотехнологичните и фармацевтични компании, които търсят решения за подобряване на човешкото здраве.

Провеждането на изследвания в България и съседните страни дава възможност на пациентите да се възползват от иновативни, целенасочени лечения. То също прави страните от Инициативата глобален център за разработване на прецизни лекарства.

Иновации, транспорт и енергетика – приоритетите на срещата „Три морета“

Иновации, транспорт и енергетика – приоритетите на срещата „Три морета“

Румен Радев: Ние сме реалисти, ресурсите да не ни отказват от амбицията

Икономическият министър изтъкна още, че в София Тех парк ще се използва изграденият вече петаскейл суперкомпютър. Проектът е част от европейската инициатива Euro HPC, като така в региона ще има мощен инструмент за прилагане на научните постижения в индустрията и реализация на изследователски проекти.

"Нашата цел е да насърчим по-добра наука за обществото и за бизнеса и улесняване на иновациите, трансграничното сътрудничество с най-добрите институции и обучение на следващото поколение български IT таланти", заключи министърът.

Засилване на иновациите и развитието на транспортната и енергийната свързаност - това са основните приоритети на форума "Три морета" и следва да е основна задача на всички страни, членуващи в инициативата.

Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на международната инициатива, обединяваща дванадесет европейски страни България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия и Румъния.