След дълго обсъждане на корупционната среда в Столичната топлофикация, депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията стигнаха до извода, че е необходимо Финансовото министерство да провери обществените поръчки на дружеството.

В обществените поръчки и контрола върху инвестициите е корупционната среда", категоричен е председателят на комисията Бойко Великов.

В обсъждането участваха представители на общината и на дружеството и те изтъкнаха, че „Топлофикация" е разработила вътрешна методика по закона за обществените поръчки с критерии за оценка на конкурсите и тя в момента се обсъжда.

Да се види какви са обществените поръчки и по какъв механизъм се възлагат, настоя и депутатът от ДСБ Атанас Атансов.

Бойко Великов съобщи, че комисията има готовност през септември да излезе с конкретни предложения към парламента за промени в Закона за обществените поръчки.

Като друга корупционна зона Великов посочи сферата на топлинното счетоводство.

Топлинното счетоводство е част от корупционната схема и въпреки това то продължава да оцелява години наред при явно отчитане на посредническия характер на тези счетоводители и възможността да не съществуват," коментира Великов.

Комисията ще настоява за създаване на условия за пълна прозрачност на методиките, които се използват за отчитане на топлоенергия и начисляване на сметки.
По този въпрос има остър сигнал и от страна на омбудсмана.

От ръководството на дружеството изтъкнаха, че са разработили краткосрочна програма за стабилизиране на „Топлофикация" и преодоляване на кризата на доверието на клиентите.
Набелязани са конкретни мерки като „лихвена ваканция", „поощряване на коректните платци" и др. Предстои скоро да стартира PR-кампания.

Програмата включва и осъществяване на постоянен контрол върху работата на фирмите за дялово разпределение, ориентирана към недопускане на необосновано завишени или намалени сметки.

От дружеството посочиха, че за решаването на проблемите е необходима и подкрепа от държавата.

Въпросът за приватизацията също има социални измерения. 200 000 души са социлано-слаби потребители на „Топлофикацията" и ако дружеството бъде продадено, те няма да могат да си плащат парното, а за 200 000 души няма как общината да реши проблема, посочи зам.-кметът Минко Герджиков.

От дружеството изтъкнаха, че сериозен проблем е кражбата на топлоенергия и посочиха, че не по-малко от 60% от топлинната енергия в една сграда се краде.

Независимият депутат Минчо Христов отново повдигна въпроса за предвиденото в Закона за енергетиката принудително събиране на сметки, без те да бъдат доказани в съда (член 154).
Той предупреди, че има опасност при приватизация топлофикационни дружества да бъдат купувани само с цел прилагане на този законов текст, а не развиване на дружествата, което може да доведе до социален и политически взрив