От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) направиха тематични проверки в търговската мрежа за предварително опаковани продукти - сухи варива, съобщиха от ДАМТН.

Проверени са над 2 655 хил. броя опаковки продукти, взети на случаен принцип от общо наличните за продажба в търговските обекти. На извадков контрол са подложени 318 партиди сухи варива, пуснати на пазара от 53 български производители.
При извършения контрол не са установени отклонения от обявеното нетно количество, уверяват от агенцията.

Добрите резултати от проведените проверки са резултат от системно провежданите тематични инспекции на видове продукти. Те са с цел контрол на нетните им количества в търговската мрежа, които ДАМТН извършва ежегодно в последните години и които са превантивна мярка за недопускане на пазара и за продажба на предварително опаковани продукти с несъответстващи количества.

Инспекциите са направени в 66 търговски обекти от различен мащаб в цялата страна - големи национални вериги, регионални вериги, супермаркети и малки квартални магазини за хранителни стоки.

Целта им е проследяване на спазването на разпоредбите на Закона за измерванията (ЗИ) и Наредбата за предварително опакованите количества продукти (НПОКП) от лицата, които произвеждат и/или пакетират и предлагат за продажба тези продукти. Така се гарантира освен защитата на потребителите от ощетяване в количествата и условия за лоялна конкуренция на производителите им по отношение на спазване на изискванията на Закона за измерванията.