Сдружение "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес" подкрепя предложението на правителството за отлагане влизането в сила на Закона за горивата. Това заявиха от организацията в своя декларация до медиите.

Според тях Законът е бил приет под натиска на големите петролни компании, без да бъдат консултирани всички представители на бранша. Нямало е допитване и до Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, в което членуват представители на дребния бизнес с петролни продукти и които оперират основно в малки населени или отдалечени места.

КРИБ приветства отсрочката за Закона за горивата

КРИБ приветства отсрочката за Закона за горивата

Смята, че това ще даде възможност да се изяснят проблемите в сектора

Признак за цивилизованост на една държава и на едно управление е да се мисли най-напред за дребните производители и търговци, подчертават от сдружението и припомнят основния принцип, залегнал в Акта за малките и средни предприятия на Европейския съюз: "Мисли първо за малкия".

От организацията са на мнение, че спорът между големите и малките в бранша поставя въпроса за практиката на приемане на закони от Народното събрание и посочват, че в повечето случаи то става вследствие на лобистки натиск и без широко обществено обсъждане. Липсва и задълбочена оценка на въздействието на съответното законодателно решение.

Отлагат с шест месеца Закона за горивата

Отлагат с шест месеца Закона за горивата

Омбудсманът сезира КС по-рано през деня

В резултат се провокира обществено напрежение, накърняват се права на определени обществени групи или бизнес интереси, от което в крайна сметка страда обществото, заявяват те и посочват, че подобна практика на законодателния орган води до вредната практика на отмяна, промяна или отлагане на действието на закони.

Според тях това влошава законовата рамка и практиката за регулиране на обществените отношения. От сдружението посочват именно тази дейност на Народното събрание като причина за ниското доверие, което обществото има към него.

Правителството отложи Закона за горивата

Правителството отложи Закона за горивата

До 1 юли е срокът, в който действат старите правила