Конфедерацията на труда „Подкрепа" приветства идеята на сочения за бъдещ финансов министър Симеон Дянков да бъдат обвързани информационните системи на данъчните служби и митниците.

От синдиката обаче категорично възразяват срещу другата идея, лансирана от сочения за бъдещ финансов министър Симеон Дянков - да бъдат намалени с 5% осигурителните вноски.

Намаляването на осигуровката с 5% означава, че в НОИ няма да постъпят 700 млн. лева до края на годината, което може да срине системата, на която пък разчитат 2,2 млн. пенсионери.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че в бюджета има скрити дефицити, на които може да се разчита.

Синдикатът обаче има идеи как на бизнеса да бъде дадена глътка въздух, без да пострадат пенсионерите и бюджета.
Възможно е, обясни Манолов, част вноската за втора пенсия, която в момента е 5%, да не се събира за определен период от време.

„Би могло 3 от 5-те процента да не се събират, защото и в момента тези пари не се използват за текущо плащане на пенсии", посочи той.

Втората възможност, според синдиката, е разширяването на т. нар. „ваучерно хранене" - парите за храна не се облагат с осигуровки и ако размерът на ваучерите се повиши от сегашните 60 на 100 лева и отпадне ограничението за броя работници, които ги получават, това ще е стимул за коректния бизнес при условие, че той обаче плаща данъци и осигуровки.

От КТ „Подкрепа" обясниха, че безусловното смъкване на осигуровките няма да гарантира увеличаване на приходите и ако мярката се приеме към бизнеса, трябва да се постави условие да не инвестира печалбите си в „луксозни автомобили и да не покрива с освободения финансов ресурс икономически загуби".

Синдикатът е готов за диалог с новите управляващи и иска спешна антикризисна програма, която обаче да е консултирана широко с обществото, защото в нея със сигурност ще има непопулярни мерки. Това предупреди лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

Той лансира и идеята хората с двойно гражданство да не могат да гласуват на местен парламент при условие, че живеят в чужбина и плащат данъците си там. Според него, новите управляващи спешно трябва да направят ревизия в държавата и да кажат какво наследство в началото.