"Концесията на летище "София" ще внесе преки ползи от 2 млрд. лева".

Това заяви транспортният министър Росен Желязков пред bTV.

Той коментира обвиненията от страна на БСП, че правителството иска да отложи ангажиментите на концесионера на летището с 10 години.

"Или не искат да разберат, или не могат да разберат. Или не искат правителството да направи една от най-добрите инвестиционни реализации в страната", коментира Желязков.

По думите му в момента, в който тръгне концесията, държавата ни ще получи първоначално плащане на стойност 660 млн. лв. с ДДС, което ще влезе директно в бюджета. Отделно има заделени 628 милиона за инвестиции в самото летище.

Желязков дойде в НС да успокоява БСП за бъдещето на летище „София“

Желязков дойде в НС да успокоява БСП за бъдещето на летище „София“

Ако прекратим договора, ще трябва държавата да тегли заеми

"Концесионерът трябва да плаща 24 млн. евро или 32% от приходите на летището на година. Те предлагат да отложим плащанията за 10 години, не искат пари от държавата, не казват да ги освободим, а да ги отложим", категоричен е Желязков.

Транспортният министър посочи, че ползите от това отлагане са значително по-големи. По този начин няма да се увеличават летищните такси, самото летище ще развива в следващите пет години, което е от съществено значение за възстановяването от последиците от коронавирусната пандемия.

Социалистите отново захапаха концесията на летище „София“

Социалистите отново захапаха концесията на летище „София“

ГЕРБ залагат мини за следващите десет години

По отношение на изборите Росен Желязков коментира, че е крайно време да се разбере, че не правителството организира изборите, а ЦИК, РИК и СИК.

"Правителството - дали ще е редовно или служебно - прави материално-техническата подготовка. Дава парите и до там", казва министърът.

"Самата организация не е по-различна от тази на всички избори, но за първи път едно правителство ще прави изборите в края на мандата си", допълни Желязков.

ВАС потвърди избора на концесионер на летището в София

ВАС потвърди избора на концесионер на летището в София

КЗК правилно е утвърдила процедурата и избора

Припомняме, че от БСП отново запахапа концесията на летище "София", като соцводачът запита дали Министерски съвет се опитва да отложи с десет години задълженията на концесионера.

След това транспортният министър отиде в НС, за да успокои БСП за бъдещето на летището. 

Идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" в началото на месец май 2018 г. тогавашният транспортен министър Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

След това през януари 2019 г. от БСП сезираха Европейската комисия за условията на концесията на летище "София".

Преди месец шефът на летище София подаде оставка, като мотивът затова бил личен.