"Нашето впечатление, отново за пореден път е, че темата за тол системата силно се политизира". С такава констатация завърши поредната среща между МРРБ в лицето на заместник-министър Николай Нанков и протестиращите превозвачи.

Разговорите ще продължат отново, като утре също ще има такава среща. Нанков определи проведените протести срещу тол системата в страната така: "8-9 камиона в София, 8-9 камиона в Пловдив, 5 в Русе, иска се намаляване на тол таксите, тарифата да бъде редуцирана, на друго място се иска да се ограничи или редуцира обхватът на пътищата. На трето място - темата с бордовите устройства, на четвърто място - да няма тол система, на пето място - застраховките."

В протестите срещу тол системата Аврамова вижда политика

В протестите срещу тол системата Аврамова вижда политика

Има 2 доставчика на услуги, уточни тя

Припомняме, че днес премиерът Бойко Борисов се яви в парламента, за да обясни за неразбирателството с превозвачите, след като вчера ултимативно даде срок до 27 март да бъде постигнато съгласие. От 1 март до този срок тежкотоварните автомобили ще могат да се движат без бордови устройства и GPS тракери за таксуване. Изминатото разстояние ще се отчита само чрез маршрутни карти.

Според Националния съюз на превозвачите липсва физическо време да бъдат сключени договорите за 4 дни. Превозвачите недоволстват и от това, че GPS тракерите, с които и сега разполагат и ги ползват в цяла Европа, са несъвместими с тол системата ни. Българските превозвачите смятат още, че не международният трафик, както уверяват от министерството, а именно родният бизнес ще плати цената.

Борисов към превозвачите: Или се оправяте с доставчиците, или няма тол система

Борисов към превозвачите: Или се оправяте с доставчиците, или няма тол система

Той даде срок до 27 март

По думите на Нанков двата доставчика на услуги ще предоставят на нулева ставка и като цена на устройство, и като обслужване бордовите устройства. До 27 март всички тежкотоварни моторни превозни средства и автобуси трябва да бъдат оборудвани с GPS устройства или с бордови устройства. "Разбира се, който иска, няма нищо задължително. Процесът е доброволен и има втора страна - самите доставчици на услуги, които предоставят тези устройства", коментира зам.-министърът.

Нанков отчете, че около 36 000 са наличните бордови устройства, които трябва с много добра логистика и необходимите настройки да бъдат предоставени на превозвачите.

Отделно от това над 8 000 са бордовите устройства, които са заявени по стария ред. Към момента има над 4 000 вече предоставени и монтирани бордови устройства и 5 GPS доставчика, които са преминали успешно тестовете за интеграция на тол системата.

Превозвачите остават подозрителни към тол системата

Превозвачите остават подозрителни към тол системата

Надяват се Бойко Борисов да ги чуе

Национално представените превозвачи се разграничават от днешния протест, който цели да дискредитира ТОЛ системата. "Ние искаме да я има и смятаме, че това е най-справедливият начин за плащане." Това обяви председателят на Сьюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.