Търговските центрове за пореден път не виждат ясна аргументация в планирането на противоепидемичните мерки в страната. Това заявяват в своя позиция от Българската ритейл асоциация по повод информацията, че считано от 1 април властите няма да позволят възобновяване на нормалната дейност на моловете.

Те изтъкват, че за последната година няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната.

От Асоциацията посочват, че моловете разполагат с огромна кубатура и вентилационни системи с постоянен приход на свеж въздух, което прави общите им части съпоставими с външна среда. Освен това за разлика от паркове и градини в тях носенето на маски е задължително.

В търговските центрове се прилагат редица мерки за сигурност с доказана ефективност - задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора, спазват се установените международни стандарти за безопасност, казва се още в становището.

Детските градини отварят от 5 април, фитнесите - от 1 април при 30% заетост

Детските градини отварят от 5 април, фитнесите - от 1 април при 30% заетост

От 12 април се възобновява и присъственото обучение по график

Подчертава се, че според Тексаската скàла на Тексаската медицинска асоциация и Комитета за инфекциозни заболявания, по която се ръководи Националният оперативен щаб, рискът от пазаруване в мол е класифициран като умерен и значително по-нисък от посещение в обекти, за които сега ще бъдат разхлабени мерките.

От Асоциацията заявяват, че от 1 април отново ще заработят редица обекти, които са определени като високо рискови и по този начин за пореден път финансовите загуби от пандемията ще трябва да бъдат понасяни от търговските центрове и заетите в бранша над 150 000 души.

Според тях, за да за да бъдат ефективни мерките, те трябва да бъдат разхлабвани при определен баланс. В противен случай основната финансова тежест от този процес пада само върху отделни сектори.

Те изтъкват, че са единственият сектор, който е бил затворен близо 5 месеца без никаква ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат.

Излизаме от пандемията до юни, оптимист Борисов

Излизаме от пандемията до юни, оптимист Борисов

Щом хората се уморят от мерките, отваряме, уверява премиерът

Припомняме, днес здравният министър обяви, че се обмисля разхлабване на мерките от 1 април. С издадена по-късно през деня заповед става ясно, че детските градини и ясли ще заработят от 5 април. От началото на месеца отново отварят врати при 30% заетост също кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркове. Допускат се също посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни.

Затворени обаче остават дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове, както и магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.